Nic nie zakrzywiam. Pieknie sie pojawia "marzenie" w kolejnych cytatach. Jasno to pokazuje jak Juve traktowal ten puchar - cel, ale jednak nie nadrzedny wobec innych, a jak sie uda to bedzie super. Natomiast to, ze retoryka sie zmianila po rebrandingu i z marzenia przeszlo Juve na "objective" a pozniej "goal" to ja to akceptuje. Nie wypada bowiem po tym tym unowoczesnieniu klubu mowic jak nowicjusz w LM. Problem jest tylko taki jak sie slowa maja do rzeczywistosci? Porownalbym to do ksiazki z ladna okladka (social media, nowe logo, exclusivy, Ronaldo), ktora jednak jest uboga w tresc (jakosc kadry). Nie powiesz mi przeciez, ze podstawa z tego sezonu i poprzedniego jest lepsza niz z 16/17 czy 14/15. Dlatego napisalem na poczatku tej calej dyskusji prawdopodobnie w temacie Realu, ze Juve nie poszedl za ciosem po tych dwoch finalach. Wtedy rzeczywiscie bylismy blisko tego co zwano wowczas marzeniem, bo Marotta po prostu trafil z kilkoma nazwiskami w 10, co zarzad przyznal, ze sie nie w ogole spodziewali przy okazji pierwszego finalu, a w drugi uwierzyli gdy machneli Barce w 1/4. Jednakze po tych sezonach jedyny krok do przodu jaki zrobiono to ten dotyczacy szerokosci kadry. Z kolei jakosc pierwszej XI spadla, co oznacza krok w tyl, bo ile tak naprawde po sezonie 16/17 przyszlo jakosciowych graczy stricte do podstawy od pierwszej kolejki? Matuidi i Costa w lato 2017, Ronaldo i Cancelo w 2018 oraz De Ligt w 2019. 5 graczy na 3 kolejne letnie okienaka transferowe z czego jedynie 2 nazwiska sie sprawdzily (Ronaldo, Matuidi), a 1 jest w trakcie weryfikacji (De Ligt). Uwazam, ze to duzo za malo z uwagi na rosnaca konkurencje i starzejace sie filary podstawy (wielu swoj pik w Juve mialo w sezonie 16/17, a jeden zdazyl odejsc i wrocic), co wiaze sie z wiekszymi wahaniami formy, kontuzjami itd. Jak zatem mam uwazac jak Ty, ze z marzenia do celu nie przeslismy tylko w slowach do gazet i kamer? Bo kwestie, ze przez lata puchar LM byl dla Juve marzeniem traktuje jako rozwiazana z uwagi na Twoje trafne cytaty.
Jezeli chodzi o gablote nie podlega to dyskusji. Pisalem juz to latem: