Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: (L)oczkerson » 22 mar 2020, 19:55

Odnośnie debaty. Warto pamiętać, że ona nie służy jedynie politykom do własnej promocji i próby przeciągnięcia wyborców na swoją stronę. Jest też formą oceny i rozliczenia polityków. Może to coraz większa fikcja, ale jeśli politycy mają otrzymywać mandat od społeczeństwa to debata jest potrzebna.

W kwestii terminu wyborów. Władza i jej media zauważyły interes opozycji w przesunięciu wyborów. Mają absolutną rację w takiej ocenie sytuacji natomiast taką samą oczywistością jest to, że bieżąca sytuacja działa na korzyść prezydenta Dudy. Władza forsując termin 10 maja działa w pierwszej kolejności w swoim interesie politycznym, a nie w obronie porządku prawnego w kraju. Nie ma co bawić się w jakąś hipokryzję, że jest inaczej.

Odnośnie samego terminu to mam oczywiste wątpliwości natury powiedzmy organizacyjnej. Po pierwsze co z osobami poddanymi kwarantannie? Po drugie czy znajdą się kandydaci do komisji wyborczych? Czy jest to do przeprowadzenia na zasadach jakich oczekujemy w świetle aktualnej epidemii? Trzeba brać pod uwagę nie tylko to czy będzie "odpowiednia liczba zgonów" (co za przykry żart), ale jakie będą szacowane konsekwencje przeprowadzenia wyborów. Ile dodatkowych chorych? Ile łóżek w szpitalach?

Już nie wspominając o tym, że ludzie nie powinni wybierać pomiędzy udziałem w wyborach a osobistą sytuacją. Jeśli ktoś czuje się zagrożony, bo ma słabe zdrowie nie powinien wybierać między swoim interesem, a udziałem w wyborach. Prościej już się nie da wytłumaczyć, że wybory w takich okolicznościach to nie jest dobry pomysł.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”