FIFA ma duży problem z "dyspozycją" zawodników. Wiele razy będziesz mieć sytuacje, że w wielu meczach będzie wszystko super, formacja się będzie trzymać, zawodnicy odpowiednio będą się zachowywać i będziesz wygrywał a pretensje za ewentualne porażki miał głównie do siebie. Jednak niestety zauważysz też sytuacje, że zawodnicy mają dziwne zachowania, formacje się rozjeżdżają i jest jeden wielki chaos i przegrywasz... Następnie się zastanawiasz dlaczego? do tej pory było wszystko przecież ok...
Tak jak w FIFA rozgrywką online jest znacznie ciekawsza niż w PES, tak jednak się nie da ukryć, że jest p2w - oczywiście masz satysfakcję, że znacznie słabszym zespołem ograsz jakiegoś nowobogackiego jaki wrzucił setki złotych w pakiety, ale niestety na ogół będą dysproporcje jakie na dłuższą metę będą wkurzały.
Ja FIFA 20 kupiłem chwilę po premierze, do dziś żałuje tej inwestycji i nigdy już nie kupię żadnej gry z tej serii. Więc po moich odczuciach zbudowanych na ponad 100h rozgrywki, stwierdzam, że lepiej zainwestować w PES'a. Ktoś powie, że 100h to dużo i jak mogę psioczyć? Przez wiele czasu wmawiałem sobie, że to kwestia skilla, taktyki, jakości zawodników i z biegiem czasu poprawiałem swoje umiejętności na tyle, że takiego CPU na klasie światowej człowiek rozjeżdżał 7-0 lub 9-0 i to w meczach np. Realu z Barceloną a nie Realu z Podbeskidziem - i to też w sumie o grze dobrze nie świadczy. Najwięcej mankamentów widać właśnie w rozgrywkach z innymi graczami, gdzie już każdy detal rozgrywki jest istotny i wiele niedociągnięć oraz dziwnych mechanik wychodzi na wierzch.
Na pewno dużym plusem w FIFA jest tryb fabularny czy to Volta czy Huntera i tu na pewno produkcja EA ma plus w stosunku do PES'a.
Osobiście jednak zraziłem się do symulatorów piłkarskich. Najbliższa gra piłkarska w jaką mam zamiar zagrać, to nowy Captain Tsubasa jaki jest grą kopaną typowo arcadową i nie ma nic wspólnego z realizmem a tak jakby skupić się na czymś ambitniejszym, to od symulatorów typowego kopania na boisku, wolę jednak wcielić się w managera w FM'ie jaki daj mi więcej zabawy i nie jest p2w.
Więc w skrócie, więcej zabawy jest w FIFA, ale w PES'ie sama mechanika jest nieco lepsza, ale też nie jest to jakaś drastyczna różnica. Sam na tą chwilę jakbym miał wybierać czy FIFA czy PES, to wybrałbym FM'a