Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:23

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:14
Nigdzie nie pisałem, że kobieta musi wychować.
Mówiłeś o kosztach ponoszonych przez państwo - ja tak samo :)
Koszt gumek to parę złotych. Jeśli ktoś nie kupi i powinien ponieśc konsekwencje (mówię o zwykłym przypadku) --> urodzić dziecko, co wiąże się z dużymi kosztami. Jeśli nie chce urodzić, to może, łamiąc prawo, ale bardzo prosto zdecydować się na aborcję, która jest tańsza niż ciążą.
To w tej dyskusji parę razy już padło, ale w takich przypadkach aborcje były, są i będą :)
DDK pisze:
Futbolowa - rozmawiamy o przypadkach powszechnych, z wpadki czy nawet ciężkiego uszkodzenia płodu. A Ty wrzucasz tutaj tekst o kobietach, które gwałcą mężczyźni. Nie wiem jak cloner, ale ja uważam, że w takim przypadku kobieta powinna mieć prawo do aborcji.
Akurat zeszliśmy na temat kobiet, które są w ciężkiej sytuacji i nie będzie ich stać na aborcję.
cloner pisze:
Tak. To jest proste. Ja na swojego ojca doniosłem jak z nożem za mną latał w amoku alkoholowym. Więc się da, tylko trzeba chcieć.
Tja. W idealnym świecie tak właśnie by było - kobieta mogłaby czuć się w pełni bezpiecznie zgłaszając gwałt. No niestety, żyjemy w społeczeństwie, w którym gwałty są częstymi tematami żartów i wiecznych dyskusji czy czasem nie miała za krótkiej spódniczki. Temat gwałtów małżeńskich albo gwałtów na mężczyznach to już totalne tabu, z którym zerwać jest bardzo trudno.

Buldoczycie się o kobiety strajkujące na ulicach, ale dopiero teraz kobiety uświadamiają sobie, jak ważna jest niezależność. Dzięki temu nasze córki będą uczone innego życia i nie będą się bały. Niestety przez całe pokolenia schemat w polskich domach był inny - kobiety były zależne finansowo od mężczyzn, wychowywane w duchu mitu Matki Polki, że dla dzieci wszystko, że rozbijać rodziny nie wypada. W co bardziej religijnych domach - że kalendarzyk załatwi temat antykoncepcji. Takie kobiety nie zgłoszą gwałtu, bo są niezaradne życiowo. I to nie jest ich wina - tak zostały wychowane one, tak zostały wychowane ich matki itd.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”