Z kim sympatyzujemy w sporcie

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Z kim sympatyzujemy w sporcie

Post autor: cloner » 13 gru 2020, 10:52

Skoro Cement założył taki ogólny temat dotyczący naszych sympatii sportowych to warto coś tam napisać, zwłaszcza jeśli człowiek interesuje się od dzieciństwa wieloma różnymi dyscyplinami.

Kibicuję Polonii Bytom, co pewnie większość wie, od 15 lat, uzbierało się już trochę wspomnień i meczów (grubo ponad 100 wyjazdów na PB i zgody), choć tak naprawdę zacząłem bardzo późno chodzić na stadion, cóż, nie miałem nikogo w towarzystwie, kto również by śmigał (ani w gimnazjum ani w liceum). Z racji kibicowania PB sympatyzuję również z naszymi zgodami (Arka Gdynia i Odra Opole) oraz niedawnymi układowiczami (Góral Żywiec, Zagłębie Lubin), choć osobiste kontakty (bardzo dobre i bliskie) mam tylko w Opolu.

Przed telewizorem od ponad 20 lat kibicuję (właściwie sympatyzuję) Interowi Mediolan, zaczęło się chyba od sezonu 98/99, gdy do zespołu trafił mój idol z mundialu 94 Roberto Baggio. Fajna kadra wtedy była, Pagliuca, Zanetti, West, Simić, Bergomi, Djorkaeff, Simeone, Paolo Sousa, Pirlo, Recoba, Zamorano, Ronaldo, no kurczę, same gwiazdy i... z tym składem zajęli 8 miejsce :roftl3: no ale w tamtym pamiętnym sezonie Nerazzurrich prowadziło aż 4 trenerów ;)

Klubowo w różnych ligach, mam kilka sympatii, Bolton Wanderers, Brescia Calcio, Hamburger SV, Olympique Marsylia, choć z biegiem lat coraz mniej o nich już myślę ;) Jesli chodzi o reprezentacje piłkarskie, niezmiennie od mundialu 94 sympatyzuję oczywiście z Włochami oraz od eliminacji do mundialu 98 z Iranem.

Inne sporty? Też się trochę tego uzbierało. Człowiek wychowany na eurosporcie (+ ard, zdf, rtl, rai sport), oglądał głównie tenis, lekkoatletykę, formułę 1 czy sporty zimowe + wszystkie igrzyska olimpijskie ;) Z racji, że to wszystko są sporty indywidualne to spróbuję wymienić te największe sympatie, zaczynając oczywiście od mojego ulubionego sportu czyli narciarstwa alpejskiego. Zaczęło się od włoskiego geniusza Alberto Tomby, w latach 90. doszedł niezniszczalny Hermann Maier, na przełomie wieków dołączył do ekipy nieobliczalny Bode Miller. Od zakończenia kariery przez Amerykanina nie mam już niestety największej gwiazdy, za którą trzymam najmocniej kciuki, są oczywiście nacje, z którymi sympatyzuję jak Włochy czy USA i ze zwycięstw ich zawodników najbardziej jestem usatysfakcjowany. Sympatyzuję też z mniejszymi nacjami, jak Wielka Brytania, w przeszłości Alain Baxter czy Finlay Mickel, natomiast obecnie jedynie Alex Tilley i Dave Ryding śmigają na poziomie PŚ, Hiszpania (głównie kobiety się przebijają), gdzie lubiłem oglądać Anę Galindo Santolarię, Marię Jose Rienda Contreras czy Carolinę Ruiz Castillo, a także np. Australia i Nowa Zelandia, tę drugą obecnie reprezentuje jedynie Alice Robinson, ale w przeszłości gwiazdami były Claudia Riegler czy Zali Steggall, natomiast AJ Bear czy Craig Branch jedynie dobijali się do trzydziestki. Mógłbym tak pisać i pisać, zarówno nazwiska z przeszłości jak np. Kiminobu Kimura, Picabo Street czy Chemmy Alcott oraz z obecnych: Giuliano Razzoli, Ted Ligety, Federica Brignone, Marta Bassino, Dominik Paris, Christof Innerhofer, Alexandr Khoroshilov czy tez najnowsza gwiazda Marco Odermatt.

Skoki narciarskie? To przede wszystkim Andreas Goldberger :)
Lekkoatletyka? Ana Guevara, Michael Johnson, Ato Boldon, Ivan Pedroso i ulubieniec showman Bernard Williams 8) później doszedł Usain Bolt
Formuła1? Alain Prost, Giancarlo Fisichella, ale najbardziej sympatyzowałem Juan Pablem Montoyą :) obecnie Lewis Hamilton
Tenis? to Venus Williams przede wszystkim + Italianki Sara Errani, Camila Giorgi i najpiękniejsza Alizé Cornet (Francja) :love: wśród mężczyzn to oczywiście legendra Andre Agassi, później doszedł do niego Andy Roddick. Obecnie? chyba nikt.
Kolarstwo? Marco Pantani, Jan Ullrich, Fabian Cancellara
Koszykówka? Los Angeles Lakers i największy Shaquille O'Neal :smoke:

Pewnie jeszcze by się coś znalazło ;) Ale i tak się rozpisalem za bardzo :mrgreen:

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”