1.Czym sie zajmujesz na codzień?
Do niedawna studiowałem, w związku z tym miałem całą masę wolnego czasu (poza końcówką semestru i sesją), którą wykorzystywałem w dużej mierze na rozwój swoich umiejętności i wiedzy informatycznej – myślę, że to zaprocentowało obecnie i dostałem pracę tam gdzie chciałem. Poza tym poświęcałem trochę czasu na sport (poza koszykówką a później piłką nożną indywidualne treningi). Oprócz tego lubię sobie poczytać beletrystykę (sensacje, historyczne, regularnie czytam też dwie gazety „Świat nauki” i „Wiedza i życie”), oglądać filmy (a w zasadzie chodzić do kina, tak raz na tydzień się tam pojawiam), poczytać i pooglądać o polityce, no i przede wszystkim rozerwać się na jakichś dobrych imprezach (rozwinięcie w pkt 3). Teraz to w zasadzie dzień zaczynam od sprawdzania wyników meczów NBA.
2.Opowiedz o poczatkach serwisu, czyj to byl pomysl, jak to sie stalo, ze sie stalo i ze Ty zostales?
Po zniknięciu futbol.pl zrobiło się trochę pusto na scenie internetowych serwisów piłkarskich. Przynajmniej brakowało czegoś mnie i znajomym. W zasadzie pomysł zrodził się podczas jednej rozmowy z oskarem11 (swoją drogą wówczas był kibicem Barcelony i sporo czasu zajmowały "dyskusje" na temat Realu i Barcy) wypłynął pomysł o stworzeniu jakiejś strony internetowej. Poza tym mieliśmy pewne podstawy w zarządzaniu stroną z informacjami o sporcie (konkretnie o koszykówce) i można było pewne rzeczy łatwo zaadoptować. Początkowo miał to być dosyć prosty projekt ale z czasem, zwłaszcza po uruchomieniu, zaczął się bardzo szybko rozwijać a popularność pilka.pl przerosła nasze początkowe oczekiwania. Faktem jest, że sporo czasu w to włożyliśmy, ale efekt był naprawdę wart tej pracy. Strona jednak zabiera sporo czasu, nie ma dnia żeby tutaj nie wejść, nie poczytać, nie zrobić czegoś. A wracając do początków, po zorganizowaniu miejsca i adresu rozpoczęły się przygotowania, poszukiwania redaktorów (największym znalezionym skarbem okazała się Aga, kilka innych ciekawych osób znalazły się same), przygotowania do reklamy i startu, poszukiwania grafika itd.. Najwięcej czasu zdecydowanie zabrało jednak przygotowanie kodu strony. W zasadzie ojcami projektu były trzy osoby: oskar11, Spike Spiegel i ja, wszyscy znający się bardzo dobrze na co dzień. Ze Spike S. to nawet mieszkaliśmy razem wówczas, w tym samym pokoju. Serwis był uruchamiany o 20.00. Po 21.00 nie było już nas dwóch w mieszkaniu (piwko, impreza i te sprawy) a oskar11 wylądował w łóżku po kilku zarwanych z rzędu nockach. Zresztą ten weekend majowy ówczesny był bardzo rozrywkowy i kilka miłych wieczorów z rzędu spędziliśmy, trzeba było odreagować po wszystkim.
Reasumując. Chcieliśmy stworzyć jakiś ciekawy serwis o piłce ale teraz mierzymy znacznie wyżej, jak nam się to uda to czas pokaże.
3.Jaki jest Twój ulubiony gatunek muzyczny i jaki jest ulubiony zespół
Niespecjalnie dziwi mnie to pytanie, w zasadzie aż dziwne, że jest takie nie wprost. Jednak ku zaskoczeniu wtajemniczonych, ulubionym zespołem nie jest Kombi (nie przeczę, mają kilka fajnych piosenek, które słucham). W zasadzie nie mam jakiegoś ulubionego zespołu, chyba, że mierzyć to miarką posiadanych płyt jednej ekipy to numerem jeden u mnie jest Sahar Brightman, której mam 6 płyt CD (mam na myśli oryginały), cała reszta to w zasadzie zależy od utworu. Łatwiej byłoby mi wymienić konkretne piosenki niż zespoły. A gatunek to przede wszystkim muzyka techno i różne jej odmiany. Oczywiście słucham piosenek z wielu gatunków muzycznych ale przy techno najlepiej potrafię się nie tylko pobawić ale też odprężyć i w ogóle pozytywnie "naładować akumulatory". Może to przez to, że mam wiele fajnych wspomnień z imprez w takich klimatach (ciekawe czy są osoby tutaj, które miały okazję do zabawy na Lotniczej) i może podczas słuchania podświadomie pewne się przypominają.
4.Skąd taki a nie inny nick?
Zamierzchłe czasy, przygodę z Internetem zaczynałem 7-8 lat temu, wówczas większość czasu spędzałem na IRC-u i tam właśnie zacząłem korzystać z tego nicka i tak już zostało. Trudno mi jest teraz powiedzieć skąd tak właściwie pojawiła się taka a nie inna ksywka, jakiś widocznie impuls miał miejsce (może pod wpływem jakiegoś tekstu, artykułu a może był to element misternego planu, nie pamiętam) podczas pierwszych logowań bo szybko się przyzwyczaiłem i tak pozostało. Faktem jest, że do teraz można spotkać się z uśmieszkami na widok tego loginu (jak np. zapisuję gdzieś adres e-mail), ale częściej i tak spotykam zabawne reakcje związane z nazwiskiem.
5.Jesteś już wykształconym informatykiem - jakie masz plany na swoją zawodową karierę?
Aktualnie żyję na walizkach, na dniach zaczynam pracę, o którą przez prawie dwa miesiące się starałem. Wiąże się to z przeprowadzką i organizacją życia na nowo a to trochę czasu mi zajmie. Po okresie działania na własną rękę przyszła pora, w równe dwa miesiące po obronie pracy magisterskiej, na podjęcie stałej pracy w, jak to się mówi, "międzynarodowej firmie dającej duże możliwości rozwojowe". A co dalej? Trudno powiedzieć, zobaczę jak praca się rozwinie, na ile faktycznie będzie ciekawa i spełniająca ambicje zawodowe na daną chwilę. Poza tym wiem, że pewnego dnia chciałbym mieć własny interes. Wszystko jednak zależy od tego jak będzie się dalej kształtował rynek informatyczny, jak pójdzie z pracą (przy okazji wiem, że będą służbowe wyjazdy zagraniczne w ramach projektów, jest kilka miejsc które chciałbym odwiedzić) i jak w ogóle ułoży się życie zawodowe i prywatne. Swoją drogą praktycznie na każdej rozmowie kwalifikacyjnej były pytania związane z serwisem pilka.pl o rozmaite aspekty, rekordem była prawie godzinna rozmowa w jednej z firm wyłącznie na temat tej strony.
6.Kiedy Agnieszka była przepytywana w tym temacie, udało się wycisnąć z niej takie zdanie o forum: Praca poszczególnych osób rzeczywiście pozostawia wiele do życzenia.. A jak jest teraz?
Sytuacja się nie zmieniła ale szykuje się wielkie sprzątanie, chciałoby się rzecz świąteczne. Dla statystów nie powinno być w ekipie miejsca. Mam nadzieję, że pewne decyzje, które wkrótce zapadną przyniosą pozytywne efekty.
7.Jesteś w stanie podać w przyblizeniu kiedy możemy spodziewać się jakiś zmian na stronie głównej?
Wolę unikać terminów, są pewne plany ale jak się wszyscy przekonaliśmy ostatnio było sporo problemów. Miał być nowy serwer a w trakcie przenosin wyniknęły spore komplikacje czego efektem było nie tylko pozostanie na starym serwerze ale też kilkudniowe kłopoty z dostępem do serwisu (no i krzaczki w starych ankietach, ale niewiele tego zostało). Miało wszystko chodzić szybciej a jedyne co zdołaliśmy zrobić to poprawić trochę kod serwisu lub pousuwać kilka zbędnych bajerów (np. z tego powodu nie ma listy użytkowników dostępnych z danego dnia czy też osób mających urodziny w ciągu 7 dni).
8.Jakie masz zdanie o nowych moderatorach?
Jeśli chodzi o pracę moderatorskie to zbyt wcześnie na oceny. Jeśli chodzi o to, jacy są, to na tyle na ile mam z nimi kontakt wydają się być sympatycznymi osobami z dużym poczuciem humoru.
9.Masz jakieś sympatie i antypatie na forum?
W zasadzie nie jestem na tyle bieżąco z forum by mieć jakieś sympatie czy antypatie. Mam częsty kontakt z kilkoma osobami z tego forum ale to bardziej przez to, że są członkami redakcji aniżeli przez to, że pisali na forum. Chciałbym mieć więcej czasu na czytanie i pisanie tutaj ale jest to aktualnie niemożliwe. Oczywiście różne osoby wzbudzają różne emocje ale jest to ocena na tyle powierzchowna, że nie ma sensu się nią głębiej zajmować.
10. Czemu Lukaz ma bana
Nie jestem osobą kompetentną do udzielenia odpowiedzi na to pytanie.
11.Masz fotkę?
Jasne, wiele nawet. W sumie dziwne pytanie ale można podejrzewać o co chodziło, no ale…