Euro 2020 - 1/2 finału

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Euro 2020 - 1/2 finału

Post autor: WKB » 08 lip 2021, 18:01

Były sędzia piłkarski Jonas Eriksson jest niezadowolony z sędziowania podczas EURO 2020. W liście opublikowanym na Instagramie oskarżył UEFA o korupcję na podstawie wielu niejasnych podejmowanych przez nią decyzji. Warto zauważyć, że list został opublikowany jeszcze przed wczorajszym kontrowersyjnym karnym dla Anglii. Poniżej można zapoznać się z jego pełną treścią.

Pięć lat temu sędziowałem półfinał mistrzostw Europy między Portugalią a Walią. Byłem szczęśliwy i dumny, gdy mecz się rozpoczął, ale później moi koledzy i ja przeżyliśmy ogromne rozczarowanie. Dlaczego nie pozwolono nam sędziować finału? Ludzie często pytają, jak wybierani są arbitrzy na najważniejsze mecze, czy jest to przez zasługi, tak jak się ich klasyfikuje, czy przez najmniejszą liczbę błędów. Pytają też, kto to wszystko ocenia…

Prawdę mówiąc to dość niejasny temat. To brudny, upolityczniony i fałszywy świat, w którym przyjaźń, korupcja, lojalność i pochodzenie mają duże znaczenie. Mówi się o czystej grze i szacunku oraz o wspólnym dla wszystkich regulaminie, w którym najlepsze cztery drużyny rozgrywają półfinały w Londynie. W przypadku sędziów wszystko dzieje się za zamkniętymi drzwiami, z agendą polityczną i ze wszystkim poza dobrem piłki na celu.

Sędziowie wybrani do poprowadzenia finału NIE są najlepszymi arbitrami turnieju. Nie zawsze są to ci, którzy poradzili sobie najlepiej, otrzymali najwyższe noty albo weszli na szczyt.

Tym razem jeden sędzia, który nie popełnił żadnego wyraźnego błędu, został już odesłany do domu. Decyzję podjęły wysoko postawione osoby w UEFA i nie ma to nic wspólnego z postawą tego arbitra w trakcie EURO. Inni sędziowie, czasem nieświadomie, mają odpowiednie kontakty, lepsze wsparcie polityczne lub pochodzą z ważniejszych krajów. I sędziują dalej.

Niezależnie od tego wszystkiego gratuluję wszystkim sędziom. Nie powinien na nich paść żaden cień. Wszyscy powinni jednak wiedzieć, że ten świat jest zepsuty. Ja z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że cieszę się, że trzy lata temu zakończyłem karierę.
w sumie nic odkrywczego nie powiedzial ale fajnie ze taka osoba zabiera glus publicznie

Wróć do „EURO 2020”