Nowy koronawirus (COVID-19)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post autor: DDK » 03 gru 2021, 15:26

Boromir pisze:
03 gru 2021, 14:03
Nie ja napisałem tylko wiceminister zdrowia tak powiedział Nawet jeśli jest w tych danych nieścisłość w postaci tych dwóch tygodni to i tak ta statystyka jest bezlitosna: 2% w pełni zaszczepionych wymagało hospitalizacji, 1% zmarło.
Ej, ale wiesz, że mamy dane z okresu, gdzie przez moment 100% było niezaszczepionych? Nie uważasz, że takie dane nic nie mówią? Jak weźmiemy milion ludzi, wsród których 999 999 jest niezaszczepionych to potem powiemy, że zaraziło się 100 osób, z czego 1 zaszczepiona to też można wyciągnać wnioski na 2 sposoby:
- 100% zaszczepionych zachorowało.
- na 100 osób zarażonych aż 99 to były osoby niezaszcepione.

Obie rzeczy pokazuje statystyka, ale żeby wyciągać jakieś wnioski trzeba wejść głębiej. Więc nic nam z tego, że tylko 2% z zarażonych to zaszczepieni, bo nie wiemy dokładnie jak to było badane. A może być na rózne sposoby, jak wyżęj pokazałem.

sickstick pisze:
03 gru 2021, 12:31
A więc nie widzisz różnicy czy podawane oficjalnie dane dotyczące zgonów/hospitalizacji/zakażonych osób zaszczepionych są liczone od lutego czy od lipca? :badziewie:
To napisz mi, przy moim przykładzie, jakie będą różnice. W obu przypadkach jak zaczynamy badania to 100% ludzi jest niezaszczepionych, więc KAŻDY przypadek w pierwszych dniach idzie do stastystyk "niezaszczepionych", a żaden do zaszczepionych. Jeśli mamy 38mln niezaszczepionych i 0 zaszczepionych (a tyle jest w momencie rozpoczęcia statystyk " od momentu rozpoczęcia szczepień drugą dawką") to jak będzie 1 przypadek to przecież i tak 100% będzie dla niezaszcepionych, bo inaczej być nie może. Jeśli przez 14 dni nie ma w Polsce ANI JEDNEJ osoby, która jest w pełni zaszczepiona, to jak chociaż 1% przypadków może być wsró zaszczepionych, skoro ich nie ma?

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”