Instytucja małżeństwa

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post autor: Chlopaczek » 30 gru 2005, 17:30

Tomachos pisze:
Becikowe ma pomoc w utrzymaniu noworodka, którym napewno nie jest zygota.
Poczytaj sobie troszku książek na temat tego kiedy nienarodzone dziecko staje sie człowiekiem, kiedy zaczyna myslec, mieć świadomość i odczówać bol, aborcji nie dokonuje sie na zygocie ale na małym człowieku!!
Sprytne bardzo sprytne.Odsylasz mnie do ksiazek sugerujac ze wiesz wiecej na ten temat a sam nie podajesz kompetnie zadnych argumentow.To ciekawe musza byc ksiazki bo nie ma jednoznacznie przyjetego momentu kiedy zygota czy plod staja sie czlowiekiem.Niektorzy lekarze przyjmuja ze w momencie poczecia niekotrzy ze w 2 miesiacu ciazy.
Skoro wiesz kiedy zygota (termin w medycynie uzywany do 8 tygodnia ciazy) odczuwa bol ma swiadomosc i uklad nerwowy to nam powiedz a nie odsylaj do ksiazek.Ale ja Cie wyrecze.Ksztaltowanie ukladu nerwowego zaczyna sie w 7 tygodniu ciazy a bez ukladu nerwowego czlowiek nie odczuwa bolu.Swiadomosc i myslenie to oczywiscie mozg ktory zaczyna sie ksztaltowac rowniez kolo 7 tygodnia ciazy (od 9 tygodnia jest to juz plod a nie zygota).
Chyba ze ktos chce tutaj wplatac jakies watki religijne to wtedy musi wyjsc ze w momencie zaplodnienia mamy od razu czlowieka.Swiety Tomasz z Akwinu nazywany tez doktorem anielskim mowil „Aborcja nie jest grzechem dopoki płod nie zostal obdarzony dusza” i twierdzil ze w przypadku plodu meskiego dzieje sie to w 40 dniu od zaplodnienia a w przypadku zenskiego w 80 (oczywiscie kobiety musialy byc gorsze).
Ladne nam tutaj obrazki wkleiles.Mnie osobiscie w ogole nie ruszaja.Ale jesli gramy na uczuciach to od razu zarzucmy takim linkiem: http://republika.pl/adnikiel/aborcja.html
Fajna bajeczka.
Tomachos pisze::shock: flaki mi sie przewracają jak czytam takie rzeczy :roll:
kazać rodzic matka dzieci za kare :shock: może jeszcze zaproponujesz to jako metodę resocjalizacyjną :roll:
Widzisz to swiadczy ze jestes czlowiekiem.Takiej malej zygotce flaki sie nie przewracaja :P
Zle jest nazwac to co ja napisalem metoda resocjalizacyjna bo urodzenie dziecka to nie zbrodnia.Po prostu trzeba ponosic konsekwencje tego co sie robi a nie uciekac od nich usuwajac ciaze.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2005, 17:33 przez Chlopaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Hyde Park”