Sprytne bardzo sprytne.Odsylasz mnie do ksiazek sugerujac ze wiesz wiecej na ten temat a sam nie podajesz kompetnie zadnych argumentow.To ciekawe musza byc ksiazki bo nie ma jednoznacznie przyjetego momentu kiedy zygota czy plod staja sie czlowiekiem.Niektorzy lekarze przyjmuja ze w momencie poczecia niekotrzy ze w 2 miesiacu ciazy.Tomachos pisze:
Becikowe ma pomoc w utrzymaniu noworodka, którym napewno nie jest zygota.
Poczytaj sobie troszku książek na temat tego kiedy nienarodzone dziecko staje sie człowiekiem, kiedy zaczyna myslec, mieć świadomość i odczówać bol, aborcji nie dokonuje sie na zygocie ale na małym człowieku!!
Skoro wiesz kiedy zygota (termin w medycynie uzywany do 8 tygodnia ciazy) odczuwa bol ma swiadomosc i uklad nerwowy to nam powiedz a nie odsylaj do ksiazek.Ale ja Cie wyrecze.Ksztaltowanie ukladu nerwowego zaczyna sie w 7 tygodniu ciazy a bez ukladu nerwowego czlowiek nie odczuwa bolu.Swiadomosc i myslenie to oczywiscie mozg ktory zaczyna sie ksztaltowac rowniez kolo 7 tygodnia ciazy (od 9 tygodnia jest to juz plod a nie zygota).
Chyba ze ktos chce tutaj wplatac jakies watki religijne to wtedy musi wyjsc ze w momencie zaplodnienia mamy od razu czlowieka.Swiety Tomasz z Akwinu nazywany tez doktorem anielskim mowil „Aborcja nie jest grzechem dopoki płod nie zostal obdarzony dusza” i twierdzil ze w przypadku plodu meskiego dzieje sie to w 40 dniu od zaplodnienia a w przypadku zenskiego w 80 (oczywiscie kobiety musialy byc gorsze).
Ladne nam tutaj obrazki wkleiles.Mnie osobiscie w ogole nie ruszaja.Ale jesli gramy na uczuciach to od razu zarzucmy takim linkiem: http://republika.pl/adnikiel/aborcja.html
Fajna bajeczka.
Widzisz to swiadczy ze jestes czlowiekiem.Takiej malej zygotce flaki sie nie przewracajaTomachos pisze:flaki mi sie przewracają jak czytam takie rzeczy
![]()
kazać rodzic matka dzieci za karemoże jeszcze zaproponujesz to jako metodę resocjalizacyjną
Zle jest nazwac to co ja napisalem metoda resocjalizacyjna bo urodzenie dziecka to nie zbrodnia.Po prostu trzeba ponosic konsekwencje tego co sie robi a nie uciekac od nich usuwajac ciaze.