Manga & Anime

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Manga & Anime

Post autor: Kesz » 07 cze 2022, 10:51

Jest oficjalne potwierdzenie co dalej z mangą "Berserk"

Jak wiadomo, Kentarou Miura zmarł nieco ponad rok temu, jest to autor mangowej serii "Berserk" jaka jest jednym z najpopularniejszych tworów z gatunku Dark Fantasy. Jednak to co wyróżnia tą serię to nie tylko fabuła i kreacja bohaterów oraz świata jaka stała się inspiracją chociażby dla serii gier Dark Souls, ale także niezwykle szczegółowa kreska, arty wykonanie z niesamowitą dbałością o szczegóły. Mi samemu ostatnio wpadł w ręce 34 tom polskiego wydania tej serii i poziom artystyczny tego tomu był niesamowity.
Niestety, seria miała coraz więcej opóźnień, manga jest wydawana od 33 lat a wydano raptem 41 tomów, sporo opóźnień wynikało z problemów zdrowotnych Miury.

Po jego śmierci przez długi czas rozważano co dalej z serią, jego asystenci, wydawcy i rodzina trzymali fanów w niepewności i dzisiaj pojawiła się informacja jaka zakomunikowała, że manga "Berserk" będzie dalej kontynuowana i to za sprawą bliskiego przyjaciela Miury - Kouji Mori jaki zna szczegóły dalszego rozwoju serii jednocześnie dając do zrozumienia, że powoli zmierza ona do końca. Współpracownicy Miury jacy asystowali mu przy pracach nad mangą doskonale potrafią odwzorować jego styl artystyczny, natomiast Kouji Mori ma nadzorować pracę nad fabułą.

W moim odczuciu to bardzo odważna decyzja, bo mamy tu do czynienia z serią jaka już wbiła się w status legendy wśród japońskiego komiksu, oczekiwania są spore. Do tej pory w Japonii przeważnie rezygnowano w takich sytuacjach z kontynuowania serii i ludzie spodziewali się, że po prostu asystenci dokończą ostatni arc w trwającej mandze a następnie ją zakończą oddając hołd twórcy. Tutaj jednak zdecydowano się na jej kontynuacje mimo śmierci autora i będzie teraz trzeba sprostać wyzwaniu co nie będzie łatwe. Z jednej strony się cieszę, że seria będzie kontynuowana, bo jest to najlepsza manga jaką czytałem ale z drugiej strony mam obawy aby tego nie schrzanili, bo wizja Miury była niesamowita i zwyczajnie był to artysta wybitny.

https://www.animenewsnetwork.com/news/2 ... on/.186405

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”