Szczerze, pograłem dzisiaj w tą grę i nie wiem co myśleć. Może to kwestia zawodników jakimi gram, albo nie wiem... Ale w stosunku do 2020 w jaką ostatni raz grałem, to mam wrażenie, że gameplay się jakościowo cofnął.
Dzisiaj grając łapałem się za głowę co dzieje się na boisku, bo wielokrotnie podania jakie miałem w zamyśle, szły kompletnie w inną stronę lub szalenie niedokładnie, nadal jest ten sam problem w obronie, piłkarze się zachowują bardzo anemicznie, animacje są strasznie wolne czy to przyjęcia piłki, składania się do podania czy strzału. Rzuty rożne w FIFA 23 są niemal jak rzuty karne, największa efektywność strzelania goli to właśnie z tego elementu gry... Przynajmniej grając dziś 5h non stop, to średnio jakieś 70% to gole po rzutach rożnych. Interwencje bramkarzy przy tym elemencie są strasznie anemiczne a piłkarze atakujący bardzo łatwo wygrywają walki o górne piłki.
Jest to co w sumie w serii FIFA mnie zawsze irytowało, momentalna bezradność, granie zawodnikami nad którymi pozornie masz kontrolę, bo czasami mam wrażenie, że to nie ja nimi gram... i aby nie było, nie piszę tego pod wpływem jakiś frustracji, bo ogólnie w ciągu tych 5h przegrałem tylko jeden mecz grając w FUT.
Nie wiem, wstępnie mam wrażenie, że coś tu jest nie tak, zwłaszcza jeśli chodzi o zachowanie zawodników i realizacje naszych zamiarów...
Takie najbardziej rażące rzeczy :
- Wolne animacje
- Nadal momentami chaos przy zmianie na konkretnego zawodnika
- Zbyt prosta możliwość strzelania bramek z rzutów rożnych
- Dziwna realizacja zagrań przez zawodników - Momentami musiałem 4x powtarzać zagranie w zamierzone miejsce by w końcu piłka została posłana tam gdzie chcę.
Przyjemniej mi się grało w FIFA 20 muszę przyznać.
Też dziwna sytuacja była w squad battles gdzie na poziomie Klasy Światowej z jednym przeciwnikiem wygrałem 7-0 i rozważałem zwiększenie poziomu trudności, ale kolejny mecz w tym trybie na zbliżonym poziomem przeciwniku był przegrany 1-2 a statystyki meczu to było 5 strzałów przeciwnika w całym spotkaniu, ja tych strzałów miałem 28 i nie byłem w stanie pokonać bramkarza przeciwników jaki wyciągał dosłownie wszystko, nawet strzał przewrotką z 3 metrów. Kolejny mecz na tym samym poziomie wygrałem 1-0 gdzie w całym meczu byłem w stanie oddać koło 8 strzałów, przebicie się przez obronę graniczyło z cudem. Więc dysproporcja poziomu ogromna, mimo, że cały czas ogrywałem ten sam poziom trudności, tym samym składem przeciwko podobnej klasy przeciwnikom. Więc mnie to mocno zdziwiło.
Ogólnie, na pewno jeszcze nie oswoiłem się z tym gameplayem, ale, mam bardzo mieszane odczucia.
Swoją drogą też mieliście problemy z uruchomieniem gry odnośnie anticheata jaki wywalał błąd i musiałem kombinować z jego przeinstalowaniem oraz wyłączać wszelkie ochrony przed wirusami na PC? Dodatkowo po uruchomieniu gra nie czytała mi odpowiedniej rozdzielczości ekranu sugerując, że mam ustawioną znacznie niższą... W rezultacie musiałem edytowac plik instalacyjny .ini i zmodyfikować w nim wpisy ustawiając odpowiednią rozdzielczość ekranu...