FIFA - EA Sports

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

FIFA - EA Sports

Post autor: Kesz » 03 paź 2022, 18:48

Eh obiecywałem, że po FIFA 20 jaka mnie rozczarowała, nie kupię już żadnej gry z tej serii... Skusiłem się, gdybym miał obecnie możliwość zrobić refund, to bym to zrobił. Gra pod względem gameplayu jest znacznie gorsza od FIFA 20. Trudno, dałem się złapać na ten zjebany hype. 300 zł poszło się jebać i osobiście nie polecam. Plus jedynie taki, że to DLC do Mistrzostw Świata może być ok, bo w tym okresie pewnie będzie się unosić jakiś piłkarski hype.
Mam nauczkę, czekam na Diablo IV.

Może jestem słaby w tą FIFA, ale nie sądzę, żeby aż tak... Zamysły moich zagrań bardzo często nie są realizowane przez zawodników, AI gdy zagrywam prostopadłe podanie do przodu, zamiast je skierować w stronę wybiegającego zawodnika, to szuka własnej alternatywy gdziekolwiek indziej albo donikąd. Bardzo często mam sytuacje, że w jednym meczu jaki zagram, zawodnicy potrafią być aktywni, wybiegać na pozycje a w innym meczu, bez żadnych zmian taktycznych sobie stoją w miejscu, biegnę skrzydłowym pod pole karnę rywala... a moi pozostali zawodnicy zamiast pójść za akcją, to czekają gdzieś w okolicach środka boiska na jakieś zaproszenie (?). Przy górnych prostopadłych piłkach obrońcy dostają jakiegoś pierdolca, nawet jak dojdą do piłki pierwsi, to często jest tak, że w momencie jej przyjmowania przeciwnik ją odbiera i wychodzi sobie sam na sam, czasem wręcz jest lepiej jak przeciwnik dojdzie do piłki pierwszy i ty wykorzystać to bieeedaaa woooolnąąą animację oooopanowaaania piłki, albo lepiej wyjebać ją w kosmos.

Cały czas gram jedną taktyką i wcześniej miałem mniejsze lub większe problemy w defensywie, ale zawsze jednak ta defensywa jakoś się organizowała, dzisiaj, nie robiąc żadnych zmian i grając tymi samymi zawodnikami, nagle Ci obrońcy zaczęli się rozchodzić na wszystkie strony Świata jakby krycie przeciwnika parzyło.

Prostopadłe podania po ziemi praktycznie w tej grze nie mają zastosowania, bo przeciwnicy łatwo je ściągają. Ma to sens w grze tylko przy skrzydłach, przez środek boiska po prostu każde podanie jest łatwo przechwytywane, nawet jak widzisz lukę wielkości kanionu i wybiegającego swojego ofensywnego zawodnika, to AI tak wykona twoje prostopadłe zagranie, że i tak znajdzie się ono w zasięgu obrońcy przeciwnika.

Sam zawsze w FIFA preferowałem atak pozycyjny, wyczekiwałem dogodnych momentów na prostopadłe podania, tutaj kompletnie jest to awykonalne, w FIFA 20 ten element działał o niebo lepiej.

Strzały w tej grze z dystansu przede wszystkim, to jakiś udar... Kompletnie ich nie czuje.

Mam przegranie blisko 20h.
Nie żałuje czasu jaki grze poświęciłem, bo coś tam pograć da radę.
Ale jak miałbym po obecnych doświadczeniach dopiero zadecydować czy definitywnie kupić grę czy nie, to zdecydowanie bym jej nie kupował. Gameplayowo gra jest faktycznie gorsza niż starsze wersje, no i mam wrażenie, że mocno jednak uwydatnia się p2w, bo no... wyraźna jest różnica jakości między zawodnikami.

Kiedy grasz dajmy na to składem z ov. 81-82 a tu w co chwilę wpadasz na składy z ov. 85-88 gdzie ludzie mają upchnięte ikony, topowych grajków, karty setki tysięcy monet a ty męczysz się składem jaki łącznie kosztuje z 15-20k. No zabawy w tym jakiejś wielkiej nie ma, no ale kto by się spodziewał prawda?

Tryb narzekania wyłączony. I chyba ostatecznie tyle ode mnie jeśli chodzi o FIFA 23 w tym wątku, bo pewnie sporadycznie do tej gry będę wracał, wolę jednak poświęcić czas ciekawszym grom a do tej może będę wracał by do kawy zagrać jakiś meczyk czy z znajomymi. Ewentualnie może jakby na forum było coś organizowane, to bym wziął udział aby uświadomić sobie, że nawet wśród forumowiczów jestem miękka pałka w tą grę ;)

Wróć do „Hyde Park”