Tak. I przyznaję się też do tego że robiąc ten ruch miałem mieszane uczucia. Ja już mam taki nawyk że dążę do ubicia rywalowi chociaż jednego skoczka przy pierwszej okazji bo zwyczajowo gorzej mi się broni przed skoczkami niż gońcami. W zasadzie ktoś powie że być może nie powinienem tego podpowiadać na forum ale w sumie co za różnica bo jeżeli Cement jest być może jeszcze lepszy od DDK to pewnie tajemnice mi i tak nie wiele w tej grupie pomogąSalas11 pisze: ↑21 mar 2023, 21:05Ciekawa partia ale faktycznie Rijkaard szybko wpadł w spory niedoczas i potem już ewidentnie weszła presja. Mimo wszystko szacun za pójście w Sycyla z mocniejszym rywalem, to baaaaardzo złożona obrona i często wychodzą zadymiarskie partie. Jeśli bym się miał do czegoś przyczepić to do oddania aktywnego gońca za skoczka w 14 posunięciu, jedynie pomogłeś rywalowi w rozwoju. Ogółem taka wymiana w półotwartej pozycji się nie opłaca o ile nie wchodzi po tym jakaś taktyka lub zdobycie materiału![]()
Tak czy inaczej zgadzam się. Gdybym cofnął czas to bym tego 14 ruchu nie zrobił z powodów o których napisałeś.