Finanse (Giełda, itp.)

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Finanse (Giełda, itp.)

Post autor: Padik » 05 kwie 2023, 20:38

Slim91 pisze:
05 kwie 2023, 17:34
Gdzie to przechowujecie zloto :?: Mógłbym kupic z 17 uncji i znalazłem przechowywalnie za 35zl miesięcznie. Dobra cena :?:

Dom gdzie mieszkam oczywiście odpada, a jakieś złoto online mnie nie interesuje.
Aha, czyli nie interesuje Cię złoto online (swoją drogą warto wiedzieć czym są ETC) a przy kupnie złota za 150 tysięcy złotych chcesz je powierzyć komuś (pytanie komu) za 400 zł rocznie i spać z tym spokojnie?

Tak pytam, bo ja w swoim portfelu nie mam złota, ale jeśli już ono do niego wejdzie to będzie to właśnie raczej ETC a nie fizyczne sztabki czy monety. Z mojego punktu widzenia złoto fizyczne ma następujące minusy:
- stosunkowo duży spread tzn. różnicę w cenie po której można je kupić i później odsprzedać
- problemy z przechowywaniem czyli z jednej strony gdzie to robić (chyba najlepszy byłby sejf na chacie a więc dodatkowy koszt) a z drugiej jest ono dosyć miękkie, więc łatwo można je porysować itd a to przy sprzedaży znowu może rodzić problemy, bo kupujący może próbować urwać coś z ceny z tego powodu

Wróć do „Hyde Park”