POWRÓT MACHINY!!!

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 10 lut 2006, 21:14

Mnie osobiście okładka nie gorszy z tego względu, że daleko mi do postawy prawdziwego (wierzącego) katolika, ale potrafię zrozumieć, że dla niektórych taka reklama może być mniej lub bardziej niestosowna.
Dużo bardziej denerwują mnie zjawiska poboczne. O jednym z nich wspomniał już nieco Krzysztof Jarzyna. Wpływ Rydzyka na postrzeganie religii w Polsce jest tak duży, że to wszystko zakrawa na paranoję niemalże. Coraz więcej osób doszukuję się powiązań i aluzji do Rydzyka przy okazji wszystkich religijnych kwestii Polaków. To trzeba leczyć tylko jak :roll: Wygląda to tak jakby Rydzyk i jego RM w ciągu ostatnich lat przeprowadzili bardzo skuteczną indoktrynację. Masowe pranie mózgu. Mniej więcej tutaj pojawia się druga kwestia, która tyczy się w zasadzie wielu drażliwych kwestii w kraju. Ja to nazywam 'instynkt stada'. Wystarczy, że kilka osób krzyknie jakieś hasło a już niebawem można będzie się spodziewać tłumów ludzi wtórującym im. Co gorsza te zaślepione masy nawet nie widzą o co chodzi w tym wszystkim często. Zbiorowy debilizm.

Poza tym świat idzie raczej w kierunku globalizacji i uniwersalizacji takiej jakby. Liberałowie mogą czuć się zadowoleni. Etyka schodzi coraz bardziej na dalszy plan a przynajmniej jej granice są poddawane korektom na potrzeby współczesnych instytucji. Temu się nie da zapobiec i wraz z upływem czasu takiej sytuacje jak ta z wykorzystaniem wizerunku Matki Boskiej będą coraz bardziej powszechne. Zawsze będą budziły jakiś głos sprzeciwu, ale z biegiem czasu coraz mniejszy IMHO.

To tak trochę OT, ale ja też chciałem nabić :roll:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”