Premier League 2022/2023

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Premier League 2022/2023

Post autor: Morrow » 27 maja 2023, 21:26

Czyli jednak Luton. Nie miałem jakichś preferencji przed finałem. Poziom sportowy zgodny ze standardami Championship, ale emocji nie brakowało. Dość powiedzieć, że potrzebnych było 6 serii karnych. O ile przed sezonem można było się spodziewać, że Burnley i Sheffield powalczą o PL, tak Luton to jednak niespodzianka choć już rok wcześniej bili się w barażach. No i finalnie 3 pierwsze drużyny sezonu w komplecie zameldowały się w PL.

Szkoda mi było, że nie doszło do finału Boro - Sunderland, bo liczyłem, że zobaczę kogoś z dwójki Carrick/Amad w PL w przyszłym sezonie. Dla pierwszego to byłby spory skok w karierze trenerskiej, drugiemu może być ciężko przebić się w MU, Sunderlandu nie lubię, ale przynajmniej dostałby szansę pograć i otrzaskać w PL. Tak pewnie albo utknie na ławie, albo zostanie w Championship.

Srogo zapowiada się ta jutrzejsza kolejka pod względem walki o utrzymanie, bo dojdzie do sensacji i poleci ktoś z dwójki Leicester/Everton, a może i obie ekipy.

O ile spadku Leeds można się było spodziewać, tak patrząc na nakłady i aspiracje Lisów oraz ekipy z niebieskiej części Liverpoolu, czeka nas w lecie gruba wyprzedaż w jednej albo obu drużynach. Z jednej strony Maddison, Tielemans, Ndidi, Barnes (Vardy IMO zostanie nawet jak polecą), z drugiej Pickford, Calvert-Lewin, Onana, Gray czy Iwobi. Obstawiam, że w wielu klubach PL czekają w napięciu na jutrzejsze rozstrzygnięcia i zacznie się giełda. Nie ma IMO opcji żeby Maddison, Tielemans, Pickford, Barnes czy Calvert-Lewin pozwolili sobie na grę w Championship w kontekście nadchodzącego za rok EURO.

Wróć do „Anglia”