Turniej w szachy - playoffs

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Turniej w szachy - playoffs

Post autor: Salas11 » 03 cze 2023, 16:25

Leszek pisze:
03 cze 2023, 15:56
Nie wiem do dziś czy Salas czuje że odrobinę zawalił w tej pierwszej partii że dopuścił do powtórzenia się sekwencji ruchów gdy Dunkelowi zostawało mniej niż 10 sekund na zegarze czy jednak kolega Salas inaczej na to patrzy z perspektywy prawie tygodnia?
Salas miał masę szczęścia że ustał pierwszą partię i ten remis po dość słabo rozegranym przeze mnie debiucie gdzie Dunkel bardzo mocno dociskał był jak gwiazdka z nieba. Co do powtarzania ruchów w końcówce partii, to dwie kwestie:

1. Dunkel miał zaawansowanego, wolnego piona którego musiałem blokować własnym królem jednocześnie starając się odganiać jego króla który był znacznie aktywniejszy i wspierał piona w marszu do pola przemiany.
2. Jedynym punktem zaczepienia był jego pion, ale ten był broniony przez skoczka więc znów droga donikąd.

Z tej pozycji już kompletnie nic nie dało się wycisnąć i fakt, Dunkel wpadł w niedoczas ale ja w tamtej partii ani przez moment nie miałem inicjatywy, jedynie się broniłem.

Co do kolejnej edycji, to sugeruję system ligowy zamiast pucharowego by uniknąć sytuacji że dany gracz (nazwijmy go Salas :D ) ma dwa miesiące odstępu między partiami.

Wróć do „Gry Forumowe”