Serie A 2023/2024

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Serie A 2023/2024

Post autor: Albion » 10 lip 2023, 20:09

Bernabeu pisze:
10 lip 2023, 19:40
Myślałem, że wyłapiesz, że to delikatna kpina. Wcześniej jeden z userów napisał:
Albion pisze: ↑dzisiaj, 17:36
Teraz jak na dłoni widać, kto jest nakręcany chęcią osiągnięcia sukcesu o wymiarze sportowym, a kto tylko przelicza, co się bardziej opłaca.
To podałem temu userowi przykłady graczy, którzy poszli do dużo słabszych klubów za podwyżką.

Np. Casemiro i Raphael Varane.

W czasie, gdy Real wygrał cztery/pięć razy Ligę Mistrzów, United wygrali Ligę Europy i FA Cup.
Nie widzę tu sprzeczności. Owszem, byłaby, gdyby odchodzili z Realu Tchouameni czy Camavinga, którzy na sukcesy dopiero muszą zapracować. Ale Varane i Cas to ludzie którym Real te zdobyte ochnaście różnych tytułów zawdzięcza. Więc braku sportowej ambicji nie powinieneś im zarzucać. Podobnie jak Ramosowi - to już w ogóle jakiś absurd.

O tym, że wybór korzystnej finansowo oferty jest zrozumiały w grupie umownie określonej 30+ sam wyżej pisałem i dotyczyło to nie marnego 20% tylko arabskiego kilkakrotnego przebicia, więc to nie tak, że uważam pieniądze za coś złego, jak próbujesz sugerować.

Podkreślałem natomiast, że jest różnica między priorytetyzowaniem, lub wręcz fetyszyzacją pieniędzy u spełnionego sportowo weterana i startującego do kariery zawodnika. Kibice mają prawo czuć zawód, gdy np. 26-latek, w którego klub zainwestował, jako lidera zespołu. który miał być twarzą rozwojowego projektu (i który całował godło jak narzeczoną) nagle wybiera niskoszacowany pod względem sportowym projekt dla dużej kasy. I przekreśla tym wszystkie sportowe ambicje, bo wiadomo, że po takim kilkuletnim kontrakcie do wielkiego futbolu już nie wróci (no chyba że po to, by gdzieś grzać ławę lub grać ogony).

Wróć do „Włochy”