Szachy

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Szachy

Post autor: venomik » 31 lip 2023, 0:19

Salas11 pisze:
24 lip 2023, 7:39
Masz perfekcyjny rzut z góry, możesz sobie rysować strzałki podczas partii jeśli chcesz pokminić kilka ruchów do przodu (clue Twojego pytania o taktyki i podstawki) nie przewrócisz figury pod presją czasu, nie ma zasady - dotknięta-ruszona.
Rzut - tak. Ale reszta nie ma tutaj znaczenia. Grałem z kolega, z którym grywałem troche online. Jest lepszy ode mnie, zgoda, ale online potrafię wygrywać, sporo partii jest zaciętych i przegrywam w końcówkach albo po błędach po 30 posunięciu. I tam faktycznie jest presja czasu.
Natomiast niedawno graliśmy więcej na zywo, bez zegara, bez przejmowania się zasadą dotknięta-ruszona, a online nie rysuję sobie strzałek. A podstawiam na żywo naprawdę proste i żenujące ruchy. Wiem, że to nic niezwykłego, ale zastanawiam się jak z tym skutecznie walczyć i czy mi się chce. Mało gram na realnej szachownicy, więc nie wiem czy jest sens. Z drugiej strony gdzieś mnie to uwiera, jestem słaby online, więc nie chcę być jeszcze słaby na żywo :D
Kusi mnie, żeby sobie poćwiczyć grając online, ale przestawiając ruchy przeciwnika na prawdziwej szachownicy obok komputera. Jasne, z automatu tracę sporo czasu i ryzykuję, że coś źle na szachownicy ustawię, ale może to trochę poprawi umiejętności obcowania z realnymi bierkami.

A, skoro moje dwa ostatnie wpisy wrzucały info o Hansie - to dorzucam też teraz, że ostatni turniej poszedł mu bardzo dobrze i pozwolił mu awansować na 78 miejsce w rankingu na zywo. Udało mu się nawet pokonać dwóch zawodników z rankingiem 2600+ (2602 i 2603, ale zawsze). Już tylko dwa razy gorsze miejsce od swojego życiowego osiągnięcia.

Wróć do „Inne sporty”