Chłopaczki są kształtowane piłkarsko w wieku, w którym jeszcze ich nie widzimy (chyba, że ktoś ogląda rozgrywki U16, a to i tak późny etap). To, że uważasz (zgodnie z prawdą), że u nas nie ma 'talentów' wynika ze szkolenia właśnie. Na Zachodzie ci 16/17-latkowie technicznie są gotowi do wielkiego futbolu, w skrajnych przypadkach jak ktoś nie ma deficytów fizycznych (dzieciaki z Barcelony) to w tym wieku wchodzi do poważnej piłki.Arro pisze: ↑21 lis 2023, 19:45Raczej system szkolenia nie ma nic do talentu. Ok można jakiś talent oszlifować, ale jeśli chodzi o polską piłkę to zwyczajnie nie ma za wiele do szlifowania. Lewandowski zrobił karierę której nikt mu nie wróżył, Zieliński odnalazł się we Włoszech, a tak to przypomina sobie ktoś jakiś talent z Polski? Bo ja ostatniego zawodnika którego zobaczyłem jako młodego i odrazu było widać że coś z niego będzie to Błaszczykowski w Wiśle. Tak to sobie nie przypominam w ostatnich długich latach nikogo. Jedynie więcej spodziewałem się po Wolskim, ale zagranica go wypluła.
Zmienna talentu robi różnicę w przypadkach tj. Holandia (czytaj może powodować fluktuacje, że kiedyś Holandia miała topowe 9-tki, a teraz ma Weghorsta i De Jonga), ale całościowo dalej widać, że mają może nie takie jak kiedyś, ale dalej dobre szkolenie per capita (tylko tym razem mają 28912 środkowych obrońców europejskiego formatu, a kiedyś ich nie mieli dla odmiany).
Innymi słowy, "talent" może powodować, że masz na kilkanaście lat kompletnego cracka w ofensywie, a czasami nie masz (kwestia jednostkowa, chociaż wiadomo, dalej jest większa szansa na oszlifowanie kogoś takiego przy dobrym szkoleniu, a nie przy słabym), ale całościowo wystarczy popatrzeć jak drużyny narodowe grają w piłkę, jakich mają skrzydłowych etc. żeby widzieć jaki kto ma system szkolenia. No i u nas jest jak jest, ale nie jestem na czasie z tymi młodzieżowymi ekipami, może coś za kadencji Bońka ruszyło rzeczywiście i te wyniki z U17 nie są jednostkowym casem.
Anyway, piłkarsko jako 30-kilkumilionowy wysoko rozwinięty gospodarczo w skali świata kraj mamy bardzo duży potencjał piłkarski.