Pchany tą nadzieją dosyć szybko przeszedłem przez drugi sezon, chociaż zatrzymana nieco historia, ilość flashbacków i poznawania pobocznych postaci, nieco mnie zniechęcały - co za dużo (i za gęsto) to niezdrowo. W dalszych częściach niestety brutalnie się przekonałem, że ten tytuł nie będzie miał już wiele wspólnego z nadziejami rozbudowanymi pierwszym sezonem. Wyszło, że tematyka wojny to ludzie przeciwko ludziom i nienawiść rodzi nienawiść. Na domiar złego lokalna Drużyna Pierścienia się rozpadła, a główni bohaterowie zostali zmarginalizowani w opowieści, która momentami zaczęła rozbiciem wątków i powolnym pchaniem fabuły przypominać najnudniejsze fragmenty Gry o Tron. W połowie ostatniego sezonu nawet musiałem sobie tydzień przerwy zrobić, bo nie miałem ochoty na kolejny odcinek po tym jak Eren odrzucił od siebie Mikasę i Armina.
Historia oczywiście dalej była wciągająca, bo fabuła jest tu naprawdę rozbudowana, szczegółowa i spójna, a do tego można się doszukać odwołań do rzeczywistości (na przykład w Erdianach widziałem Żydów, a Mare to III Rzesza połączona z Cesarstwem Rzymskim). Do tego postaci, mimo, że było ich wiele, były ciekawe, dobrze napisane i miały silne więzi między sobą.
Obiektywnie jest to anime naprawdę wysokich lotów, które spokojnie może konkurować z takimi tytułami jak Code Geass, czy Tengen Toppa Gurren Lagann, które były na topie jak bardziej interesowałem się tematem i nie dziwię się, że jest tak często polecane oraz widnieje wysoko w różnych rankingach. Subiektywnie jednak rozczarowałem się tym, że fabuła nie poszła w kierunku na jaki się podjarałem. Nie jestem też fanem zbyt dużej ilości wątków (w tym zbyt ważnych postaci) i flashbacków. Obiektywnie 9.5/10, subiektywnie 7/10.
Teraz sprawa ważniejsza. Istnieje jakieś anime, które by pasowało do tematyki na którą miałem nadzieję po pierwszym sezonie? Przede wszystkim klimat survival postapo - Fallout, Metro, World War Z, The Walkind Dead, czy ewentualnie XCOM. Nie musi to być produkcja z najwyższej półki (ale też nie jakaś haremówka ecchi