Ciemna strona Calcio...

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post autor: Martin Pellegrino » 14 mar 2006, 8:09

Widzę, że już prawie wszystkie "brudy" poruszyliście :P Moim zdaniem jedną z większych bolączek Calcio jest rasizm. Wiem, że zaraz powiecie, że we Włoszech gra sporo murzynów, ale to chyba o niczym nie świadczy. Począwszy od słynnych już gestów Di Canio "pozdrawiam swój lud" do dziwnych incydentów jak np. opuszczenie boiska przez Zoro w meczu z Interem bo podobno chłopaki go znieważali. Jak sobie przypomnę mecz Wisły z Lazio, gdy na Olimpico kierunku Kalu Uche coraz to leciały jakieś przedmioty czy obelgi. No ale walka z rasizmem to chyba tylko jakaś fikcja. Najbardziej rozwaliła mnie ostatnio reklama wydana przez UEFA o walce z rasizmem gdzie grupka 11. chłopaków gra w piłkę potem ustawia się do zdjęcia i podpis "Let's Kick Out Racizm". Wszystko ładnie pięknie, ale żadne z chłopaków nie był innego koloru niż biały :P Taki szczególik. Ale nie o tym mowa. Denerwuje mnie czasem moja skłonność do wstawiania jakiś moich dygresji, których później sam nie rozumiem :P Ale miało być o Calcio... Tak jak już wspomniałem we Włoszech zjawiko rasizmu jest chyba silniejsze niż w innych krajach. W Lazio gra chyba tylko jeden ciemnoskóry zawodnik (to i tak o jeden więcej niż jeszcze kilka lat temu), w Romie chyba dwóch i tak dalej i tak dalej. Chodzi o to, że interesując się Calcio odnoszę takie wrażenie, że jest ona bardzo hermetyczna. Prezesi rzadko kupują piłkarzy jakiś egzotycznych narodowości. Ostatnio jest chyba moda na Nigeryjczyków, ale i tak w ograniczonej ilości. Qrde, pogubiłem się chyba...

Reasumując w Calcio walczy się z rasizmem chyba tylko w mediach, bo na boisku często nie ma tego widać.

*_Zaza_* pisze:Zrób 11 całej ligi (uzywając max. 3 graczy z jednej druzyny. Czyli np. 3 graczy Valenci.) i porównamy poszczególnych gracz ? W sumie to zabawa dla 12 latków Rolling Eyes ale co tam Razz o.k ?
Ja też chcę :P

:arrow: Buffon (głównie chyba za zasługi)

:arrow: Javier Zanett (mimo 32 lat, moim zdaniem i tak jeden z najlepszych prawych obrońców na świecie)
:arrow: Fabio Cannavaro
:arrow: Alessandro Nesta (ta para stoperów jest moim zdaniem najlepsza naświecie)
:arrow: Paolo Maldini (on już przeżywa nie wiem, którą młodość, można mu wiele zarzucić, ale na pewno nie to, że gra słabo)

:arrow: Esteban Cambiasso (jeden z lepszych DM na świecie)
:arrow: Kaka' (Ronaldinho może gra efektownie, ale moim zdaniem Kaka' gra bardziej efektywnie)
:arrow: Francesco Totti (niespełniony w reprezentacji, ale w Romie gra poprostu bosko)
:arrow: Daniele de Rossi (strasznie wlaeczny młody zawodnik, który chyba już na dobre zadomowił się w Squaddra Azzura)

:arrow: Adriano (ostatnio nie w formie, ale i tak według mnie jeden z najlepszych napastników na świcie, kiedy jest w formie nie ma obrońcy, który mógłby go zatrzymać)
:arrow: Luca Toni (objawienie tego sezonu, podobnie jak Iaquinta rok temu, tak Toni strzela regularnie (nawet bardziej))

Wróć do „Włochy”