Liga turecka (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Liga turecka (zbiorczy)

Post autor: Cement » 28 kwie 2024, 21:18

No i niestety, do 3. ligi (czyli de facto czwartej) spadł sensacyjny mistrz z 2010 r., Bursaspor. Krokodyle napisały wtedy wspaniałą historię, w ostatniej kolejce w dramatycznych okolicznościach zdobywając tytuł. Na kolejkę przed końcem prowadziło Fenerbahce, ale w ostatnim meczu mimo licznych sytuacji tylko zremisowało u siebie z Trabzonsporem (kapitalny mecz z zagrał bramkarz Trabzonsporu Onur Kivrak). Co ciekawe, spiker na Sukru Saracoglu powiedział błędnie, że Besiktas wyrównał w końcówce meczu z Bursasporem i przez chwilę piłkarze i kibice Fener cieszyli się z tytułu - kiedy okazało się, że doszło do pomyłki, w ruch poszły wyrywane krzesełka i doszło do starć z policją. Oto, co działo się wtedy w ostatniej kolejce:

Mieli wtedy takich piłkarzy jak Argentyńczyk Pablo Batalla, Ivan Ergić, bramkostrzelny bramkarz Dymitar Iwankow czy Volkan Sen. Później przyszły kłopoty finansowe, w 2018 r. spadek do 1. ligi, później do 2., a teraz do 3. Wszystko to przy niezwykłym stadionie w kształcie krokodyla, który ma być jedną z aren Euro 2032. https://img.allfootballapp.com/www/M00/ ... 4.jpg.webp

Oby się odbudowali - na pocieszenie świetna piosenka klubowa. Szukałem jej długo, po raz pierwszy usłyszałem ją w kompilacji goli Bursasporu z sezonu 2009/2010, która została potem usunięta z Youtube, wreszcie ją znalazłem.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”