No ale to że tego typu imprezy sportowe są przyznawane z klucza politycznego i potrzeba sporego 'lobbingu' (w cudzysłowie bo to [k****] najczęściej zwykle łapówki, szczególnie w tych bardziej egzotycznych federacjach, które mają prawo głosu), no to było wiadomo od zawsze. Tzn przynajmniej odkąd interesuje się sportem. To, że klub piłkarski w jakimś kraju łamał przepisy i teraz nie można normalnie go ukarać tak jak każdy inny klub w takiej sytuacji (Everton i Nottingham Forest pozdrawiają lol) bo grozi to załamaniem relacji międzynarodowych, to nowość, która zaistniała dopiero w XXI wieku.
Co do Kataru to z tego co pamiętam, naobiecywali Francji (Platini był wtedy szefem UEFA) miliardy inwestycji (jedna z nich było PSG) w zamian za przekonanie UEFA do poparcia tej kandydatury. I sprawa by rozeszła się po kościach jakby nie to, że konkurentem Kataru do organizacji tamtego mundialu było USA i goście z CIA się wkurwili i zaczęli kopać w temacie. Poszedł cynk do zaprzyjaźnionych dziennikarzy i powstał dokument na Netflix. Jakby to dotyczyło jakiegokolwiek innego kraju wycyckanego w ten sposób to, podejrzewam, nie dowiedzielibysmy się ułamka tego jak to wygląda za kulisami.
Kiedys, jak się atmosfera geopolityczna zmieni i dla przykładu kraje arabskie staną po stronie Chin w ich rywalizacji z USA, a Europa zostanie zmuszona zostać w bloku transatlantyckim to, myślę że jak ręką odjął zostaną wyjaśnione i ukarane z najwyższą surowością wszystkie przewaly takich klubów jak City czy PSG. Do tego czasu myślę, że nie ma co na to liczyć.
No spoko. Nie zauważyłem tego na forumku. Zauważyłem za to kręcenie sobie beczki że mnie przez twojego kolegę po szalu swego czasu, że niby o niczym innym nie pisze i że napalam się na ukaranie City (co jest ofc nie prawda bo od samego początku pisze, że imo skończy się wesołym oberkiem dla nich)