Premier League 2023/2024

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Premier League 2023/2024

Post autor: masacra » 21 maja 2024, 8:12

Mr.Chris pisze:
20 maja 2024, 22:23
To tak jakby ktoś miał wątpliwości, że polityka miesza się w sport i Mundial w Katarze nie był przyznany politycznie. O co tam chodziło? O myśliwce?
No ale to że tego typu imprezy sportowe są przyznawane z klucza politycznego i potrzeba sporego 'lobbingu' (w cudzysłowie bo to [k****] najczęściej zwykle łapówki, szczególnie w tych bardziej egzotycznych federacjach, które mają prawo głosu), no to było wiadomo od zawsze. Tzn przynajmniej odkąd interesuje się sportem. To, że klub piłkarski w jakimś kraju łamał przepisy i teraz nie można normalnie go ukarać tak jak każdy inny klub w takiej sytuacji (Everton i Nottingham Forest pozdrawiają lol) bo grozi to załamaniem relacji międzynarodowych, to nowość, która zaistniała dopiero w XXI wieku.

Co do Kataru to z tego co pamiętam, naobiecywali Francji (Platini był wtedy szefem UEFA) miliardy inwestycji (jedna z nich było PSG) w zamian za przekonanie UEFA do poparcia tej kandydatury. I sprawa by rozeszła się po kościach jakby nie to, że konkurentem Kataru do organizacji tamtego mundialu było USA i goście z CIA się wkurwili i zaczęli kopać w temacie. Poszedł cynk do zaprzyjaźnionych dziennikarzy i powstał dokument na Netflix. Jakby to dotyczyło jakiegokolwiek innego kraju wycyckanego w ten sposób to, podejrzewam, nie dowiedzielibysmy się ułamka tego jak to wygląda za kulisami.

Kiedys, jak się atmosfera geopolityczna zmieni i dla przykładu kraje arabskie staną po stronie Chin w ich rywalizacji z USA, a Europa zostanie zmuszona zostać w bloku transatlantyckim to, myślę że jak ręką odjął zostaną wyjaśnione i ukarane z najwyższą surowością wszystkie przewaly takich klubów jak City czy PSG. Do tego czasu myślę, że nie ma co na to liczyć.
Magnum pisze:
20 maja 2024, 22:52
my o tym pisaliśmy w podobnych ilościach od dawna,.chociaż może na forum faktycznie się temat nie przewijal aż tak, nie wiem, ale nic się nie zmieniło w kontekście naszego zainteresowania raczej
No spoko. Nie zauważyłem tego na forumku. Zauważyłem za to kręcenie sobie beczki że mnie przez twojego kolegę po szalu swego czasu, że niby o niczym innym nie pisze i że napalam się na ukaranie City (co jest ofc nie prawda bo od samego początku pisze, że imo skończy się wesołym oberkiem dla nich)

Wróć do „Anglia”