Liga Portugalska

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Liga Portugalska

Post autor: Precel » 11 lis 2024, 13:14

Sporting Lizbona w końcu ogłosił nowego trenera po odejściu Rubena Amorima, a jest nim Joao Pereira. To trochę jak powrót do domu, bo Pereira spędził lata w tym klubie jako zawodnik, a ostatnio opiekował się młodzieżówkami i rezerwami. Z jednej strony zmiana wydaje się ryzykowna, bo Pereira nie ma jeszcze dużego doświadczenia jako trener na najwyższym poziomie – bilans jego rezerw w tym sezonie to zaledwie cztery wygrane w jedenastu meczach. Za to z zespołem do lat 19 w Młodzieżowej Lidze Mistrzów radził sobie o wiele lepiej. Może to jakiś znak, że ma szansę złapać odpowiedni rytm z pierwszym zespołem?

Samo odejście Amorima to dla Sportingu naprawdę big deal, bo Portugalczyk poprowadził ich do imponujących wyników. Jego ostatnie mecze to prawdziwe show – 4:1 nad Manchesterem City w Lidze Mistrzów i dramatyczna wygrana 4:2 z Bragą. Manchester United zyska w nim gościa, który ma świetne oko do taktyki i umiejętność wykrzesania z drużyny czegoś ekstra, przynajmniej dla mnie tak to teraz wygląda.

Ciekawie się to ułożyło – w momencie, kiedy Sporting jest w rewelacyjnej formie w lidze (komplet punktów po 11 meczach!), Pereira dostaje idealną okazję, żeby zacząć bez presji natychmiastowych wyników. Debiut 22 listopada w Pucharze Portugalii z Amarante to dobry moment na start, zanim zacznie się prawdziwa gra w lidze, no i w LM.

Podsumowując, mamy tu przepis na sukces, ale i na niespodzianki – Pereira to ryzykowny wybór, ale może zaskoczyć pozytywnie. Sporting ma przewagę, a wprowadzenie świeżej krwi może im wyjść na dobre. Czas pokaże, czy Pereira ma to „coś”, by podtrzymać świetną passę klubu. Okoliczności dla nowego trenera są sprzyjające.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”