Mistrzostwa forum w szachach 2025

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post autor: Samuraj » 25 sty 2025, 20:59

No, ta pierwsza partia była specyficzna. Niby miałem przewagę gońca, ale Leszek miał przewagę ilości pionów. W pewnym momencie uznałem, że zredukowanie tej przewagi pionów poprzez wymianę gońca będzie dla mnie może korzystne, bez tego partia i tak szła w remis chyba, że Leszek by wymyślił jak wykorzystać przewagę pionów. Dalej wyszedł pech trochę, niestety, ale Leszka król miał jedno pole do zbicia mojego piona a ja miałem dwa pola a do tego przy promocji jeszcze wszedł szach na mojego króla. Mnie osobiście zdziwiło, że Leszek cały czas szachował mnie bym nie zrobił promocji hetmana, bo mógł swobodnie mi wybić kolejnego piona i wtedy wymusić wymianę hetmanów i uzyskał by kolejną promocję. No, ale mecz skończył się remisem i pewnie gdy nie moja szarża gońcem, to właśnie tak by się to skończyło.

Druga partia to moja gra białymi gdzie czuje się znacznie lepiej i tym razem zagrałem dość agresywnie mając dobre otwarcie pod miejsce roszady Leszka, udało mi się narzucić presję i zepchnąć figury przeciwnika aczkolwiek też miałem obawy czy aby zbyt agresywnie to rozgrywam i zaraz nie spotka mnie jakaś kara za to, Leszek próbował zabezpieczyć swojego króla, ale jednocześnie też mocno zblokowany został hetman, którego udało się upolować aczkolwiek po analizie i tak widzę, że i w tej partii Leszek mógł doprowadzić do wyrównanej sytuacji.

Miałem więc trochę szczęścia i trochę pecha ;)

El Cassico dla kibica Realu ;)

Ogólnie, fajny poziom partii i fajnie było znowu po latach zmierzyć się z Leszkiem w jakiejś grze.
Powodzenia w dalszych grach.

Wróć do „Gry Forumowe”