Z kim sympatyzujemy w sporcie

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Z kim sympatyzujemy w sporcie

Post autor: DDK » 31 sty 2025, 13:05

sickstick pisze:
31 sty 2025, 8:32
A wiesz że ci których nazywasz prawdziwymi "kibicami" to ich kibicowanie najczęściej polega na tym że co weekend chodzą na mecz pomalowani farbkami żeby razem z kolegami pośpiewać 'kto nie skacze ten z policji' czy 'legia legia [k****]' bo w takim klimacie zostali wychowani (często też przez ojca chuligana) a w kwestiach piłkarskich to wymienienie 5 piłkarzy z zespołu któremu kibicują może stanowić duży problem, bo kogo w tej całej piłce nożnej ostatecznie obchodzą te koszulki co biegają za tym kawałkiem szmatki na tej polanie po środku stadionu.
Kiedy byłeś ostatnio na stadionie w Polsce? Na Wiśle karnety ma ponad 5000 ludzi, przeciętnie jest około 10000 tych samych kibiców na każdym meczu. Z tego może 20-30% chodzi na młyn, reszt na pozostałe sektory (gdzie się siedzi i ogląda). Z tych 2-3k myśle na młynie myślę, żę dobrze ponad połowa powie Ci cały skład Wisły łącznie z rezerwowymi. Ja naprawdę mega mało interesuje się piłką, a 1/3 piłkarzy jak spotkałem na lotnisku to rozpoznałem, a myśle, że do tej "połowy" z linijki wyżej co wspomniałem się nie zaliczę. Także na te 10k ludzi jestem pewnie w 10% ludzi co najmniej interesują się piłkarzami, ale chodzą na każdy mecz (przez ostatnie 5 lat opuściłem może 10 meczów u siebie), jeżdzą w miarę możliwości na wyjazdy (równie zagraniczne) czy biorą udział w innych akcjach - imprezy, prezentacje, treningi, mobilizacje itd). A, na mecz wziął mnie Ojciec, który nigdy w życiu nie był karany, nigdy się nie bił na meczu, nawet nie zawsze chodził na "X" czyli młyn.

Wrzucanie "kibiców" do worka synów chuliganów, którzy pijani drą się "kto nie spiewa ten z policji" czy "legia legia [k****]" jest tak o 30 lat nieaktualne.

e: a i dodam, że dałem przykład Wisły, która ma TOP5 największych młynów w Polsce. Jak weźmiemy kibiców Chrobrego, Termalici, Puszczy, Korony Kielce czy innych drużyn to liczba kibiców o których mówisz jest pewnie jeszcze mniejsza.

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”