Manga & Anime

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Manga & Anime

Post autor: Samuraj » 04 mar 2025, 19:32

Sam osobiście wyprzedałem prawie całą swoją kolekcję mang i zajeło mi to ponad rok czasu, sprzedałem ponad 2000 tomów składające się na blisko 300 różnych serii. Decyzja była podyktowana pewnymi zmianami, ale całkiem z mang nie zrezygnowałem, stałem się bardziej co do nich wybredny.

Ostatnio zapowiedziano u nas w Polsce mangę na którą czekałem od dłuższego czasu, mianowicie "Gantz"

Gantz to seria która z opisu nie wyda się zbyt ambitna... Ale jest naprawdę dobra.

Zaczyna się dość specyficznie, dwóch licealistów czeka na stacji metra... Co się może wydarzyć złego? ano jeden facet ląduje na torach i nikt nie kwapi się by mu pomóc, ostatecznie to młodzi licealiści ruszają z pomocą i udaje im się uratować faceta, ale sami nie zdążyli uciec przed pociągiem który ich rozjeżdża... Szkopuł w tym, że świadkowie to widzieli, ale ich szczątki po prostu wyparowały, nie ma ich... odlatujące łby, krew, wnętrzności które pierwotnie zobaczyli nagle zniknęły i uznano, że padli ofiarą jakiejś zbiorowej hipnozy i to się w ogóle nie wydarzyło...

Nic bardziej mylnego, osoby te faktycznie zginęły, ale dostały drugie życie, pojawiają się w małym pokoju z kulą czarnej sfery a w jej okolicach inne osoby które potencjalnie nie żyły i debatowały czy są w niebie czy w czyśćcu. Ostateczne bez większej świadomości kula obwieszcza im, że dostali drugie życie które zależy od nich jak je wykorzystają, dostają zlecenie by ubrać specjalne kombinezony i dostają również specjalistyczną broń do eliminacji... No właśnie... Obcych.

W tej serii między ludźmi od lat żyją obcy którzy skutecznie się kryją, natomiast Gantz ma przygotować ludzi na inwazję, wielką bitwę która zadecyduje o losach planety i egzystowania człowieczeństwa.

Powiem tak, to co widzieliście w Dniu Niepodległości to nic w porównaniu do tego z czym pojawi się inwazja obcych. Manga warta naprawdę uwagi i w końcu w Polsce. Serię wyda wydawnictwo Kotori.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”