capology obejmuje tylko wynagrodzenia dla aktualnej kadry, natomiast jezeli uefa liczy "koszt wynagrodzen" tak samo jak la liga w swoim ffp, to tam wliczaja duzo wiecej:Bernabeu2 pisze: ↑07 mar 2025, 9:51Rok temu w raporcie UEFA były zarówno pensje ogólne, jak i pensje zawodników - w tym roku tego nie ma - ale nudziło mi się do śniadania i na bazie danych za 2023 rok (% wydatków na pensje zawodników względem wydatków na wszystkie pensje dla każdego klubu) oszacowałem wydatki na pensje na zawodników za 2024 rok (może zaktualizują ten raport/gdzieś indziej te dane opublikują), na bazie założenia, że jeśli Real wydawał 71% wydatków na pensje na pensje na zawodników w 2023 roku, to w 2024 roku będzie podobnie.
Wrzucam - o czym kiedyś wspominałem - dla przestrogi jak z dystansem należy traktować publiczne dane na stronkach a'la Capology, dla przykładu Liverpool na pensje zawodników wydaje 2x więcej niż wg powszechnie dostępnych informacji, podobnie PSG, City także grubo zaniżone, i to wcale nie wynika z tego zamieszania brutto/netto, ciekawe dlaczego angielskie kluby wydają dużo więcej na pensje niż jest to w publicznym obiegu. Niestety się nie znam i jestem laikiem, ot co raz do roku odpalę sobie ten raport żeby wiedzieć kto i ile wydaje tak naprawdę, a nie wg internetu, bo dla Realu czy Bayernu aż tak nie odbiegają te kwoty. Anyway, bez względu na to jak to jest księgowane, oficjalne raporty mówią dużo, dużo więcej o prawdziwych nakładach na kluby. Może dla klubów jak Real i Bayern te dane odbiegają, bo uwzględniają bonusy, a angielskie kluby to kłamczuszki? Nie wiem.
Ciekawe co składa się na różnicę na wydatki na pensje zawodników i ogólne pensje, bo pensje dla 'non-player wages' to ~15% (najwięcej w Anglii - 19%), ale umyka mi kolejne kilkanaście %, bo jak wyżej, ja się nie znam.
- wynagrodzenie trenera i sztabu,
- wynagrodzenia nie tylko sekcji pilkarskiej, ale wszystkich w danym klubie. przykladowo real i barca maja m.in sekcje koszykarzy, ktore troche kosztuja,
- wynagrodzenia/odszkodowania dla trenerow i pilkarzy, ktorych juz nie ma w klubie, a ktorym nalezy sie jakas kasa,
- amortyzacje,
- dodatkowe benefity dla pilkarzy i sztabu: domy, samochody itp.