Tiszert dla wolności

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post autor: Chlopaczek » 18 kwie 2006, 13:24

Mialem ladnie odpisac na wypowiedzi tutaj ale post Herr Braun strasznie mnie oslabil.Glupota i ignorancja az z niego bije.
Dlatego wkleje to co jest na stronie glownej Tiszert dla wolnosci.Moze to pomoze niektorym zrozumiec pewne sprawy (na Braun nawet nie licze po tym tekscie ze jak Helsinska to niech martwi sie o wolnosc w Finlandii - masakra):
Rozejrzyj się wokół. Czy nie ma spraw, wokół których przechodzisz obojętnie? Czy nie unikasz pewnych tematów tylko dlatego, że są "zbyt śmiałe" lub "niewygodne"? Czy wszyscy, którzy żyją obok ciebie są traktowani godnie i sprawiedliwie? Czy tolerancja nie jest pustym hasłem wyrażającym w najlepszym razie obojętność wobec słabszych?

A przecież w nowoczesnym świecie nie ma już miejsca dla społeczeństw zamkniętych, w których Innych spycha się na margines. Szacunek dla drugiego Człowieka, dla jego człowieczeństwa - niezależnie od tego, jakie wartości wyznaje i do jakiej grupy należy - jest podstawą i zarazem najsilniejszą miarą demokracji. Czy potrafimy w Polsce sprostać tej zasadzie? Czy przestrzegamy i bronimy konstytucyjnych praw do wolności wypowiedzi, swobody religii czy równości wobec prawa? Niestety nie zawsze. Rzadko w ogóle otwarcie rozmawiamy na te kontrowersyjne tematy.

Kampania społeczna Tiszert dla Wolności powstała w połowie 2004 roku. Jej organizatorem jest Fundacja dla Wolności. Naszym celem jest pobudzenie dyskusji na temat tolerancji i praw grup mniejszościowych. Chcemy oduczać potępiania tych, którzy żyją według innych niż nasze wartości. Ludzie innego wyznania czy orientacji seksualnej, o odmiennych od większości opiniach mają takie samo prawo jak wszyscy do godnego życia w Polsce. Akcja polega na rozpowszechnianiu koszulek - jednoosobowych billboardów - z hasłami sygnalizującymi istotne kwestie, np. "jestem lesbijką", "jestem bezrobotny", "byłem w więzieniu", "jestem Arabem". Kampanię wsparło wiele znanych osób, które zgodziły się pozować do zdjęć w wybranych przez siebie koszulkach, m.in.: Piotr Najsztub, Agnieszka Holland, Muniek Staszczyk, Renata Dancewicz i Władysław Frasyniuk.

Akcja wywołała żywą dyskusję. Została wyróżniona Okularami Równości przez Biuro Pełnomocnika Rządu ds. Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn."

Tak na marginesie.Nie ma juz takiego czegos jak Pelnomocnik do spraw Rownego Statusu Kobiet i Mezczyzn.PiS zlikwidowal bo ich zdaniem takie biuro nie jest nam w ogole potrzebne bo wszystko w tej sprawie juz zostalo zrobione.Pewnie w ramach "taniego panstwa".Zbieraja kase na te 3 miliony mieszkan.

I tak na koniec:
herr_braun pisze:
MLSoccer pisze:Ach te pedaly ! zawsze znajda jakis sposob aby sie reklamowac nawet na T-shirtach :D
:D Taka prawda...
Co za bzdura.Naprawde az przykro takie rzeczy czytac.Nie trzeba miec duzo wyobrazni zeby dostrzec ze ta akcja nie ma na celu "reklamowania pedalow".

Rzur idac Twoim tokiem myslenia.Nie kumasz ok ale kogo to obchodzi?Jak zakumasz to wroc i sie pochwal.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”