Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Przema » 30 maja 2025, 9:07

A sa gdzies porownania jak wypadaly wyniki duze miasta vs mniejsze osrodki?
Pamietam jak u mnie to bylo tlumaczone przed matura i w sumie widze w tym sens. Czesto w takich miejscach jest to pierwsza otwierajaca sie furtka do ucieczki na studia do wymarzonego wiekszego miasta (pewnie glownie stolica) i tam faktycznie dzieciaki zasuwaja zeby ten wynik zdobyc i wyjechac zamiast kisic sie i ewentualnie za pare lat wyjechac do UK czy innej Irlandii. To podobnie wygladalo nawet w olimpiadzie historycznej, w ktorej bralem udzial w liceum 2 razy. Zawsze do najwazniejszego etapu wchodzily wiekszosci osoby spoza Szczecina argumentujac ze to najlatwiejsza przepustka zeby dostac sie na wymarzony kierunek (chyba wiekszosc mowila o prawie, bo ja w tym samym celu tam bylem). Zadna to ujma moim zdaniem, zwlaszcza ze oni potem faktycznie jada do tej stolicy czy innego Wroclawia i glosuja juz z trendem przejmujac nawyki miastowych ;)

Natomiast to bylo ze 20 lat temu, nie wiem czy motywacje i ambicje sie nie zmienily patrzac na to co sie dzieje. Ja sie jeszcze zalapalem na gadke, ze trzeba miec mature, studia i magistra. Rzeczywistosc to brutalnie weryfikuje i moze teraz niekoniecznie to jest za czym trzeba gonic na tym etapie zycia, bo inne zawody czekaja, z ktorych mozna miec lepsza kase bez zagrozenia bycia zastapionym AI. W koncu te wszystkie zlote raczki odpuszcza sobie, a i Ukraincy bez konca nie beda tu naplywac.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”