Odra Wodzisław (zbiorczy)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Odra Wodzisław (zbiorczy)

Post autor: sickstick » 19 lip 2025, 11:25

1234 pisze:
19 lip 2025, 11:13
Nie no, w czasach świetności ten swój mały stadionik chyba wypełniali. Jak na tak małe miasteczko k Ruch, Górnik w okolicy to kto tam miał chodzić trochę przypadek Ruchu Radzionków z małej mieścinki pod Bytomiem.
No właśnie kiedy miałem 10 lat to ojciec zabrał mnie na mój pierwszy w życiu mecz ligowy Odra - Polonia (2:0) i dla mnie było to traumatyczne doświadczenie :mrgreen: Wiązanki jakie leciały z trybun były dla 10-letniego chłopca szokiem kulturowym. Pierwszego gola, który poszedł na konto bramkarza Polonii Macieja Szczęsnego, stadion skomentował przyśpiewką CO TY NA TO SZCZĘSNY SZMATO, zaś kiedy z piłką w okolicach sektora na którym byliśmy pojawiał się grający w Polonii murzyn (ten który rok później okazał się najlepszym piłkarzem reprezentacji Polski) to kibice zaczynali wydawać małpie kwiki i krzyczeli coś o człowieku z gówna.
Po tym doznaniu uznałem że nie podoba mi się piłka na żywo i na mecze Ekstraklasy wróciłem dopiero... 20 lat później, od kiedy z kumplem zaczęliśmy 2 lata temu regularnie chodzić na mecze Gónika. Mecze w Zabrzu to coś zupełnie innego od tego co pamiętam z Wodzisławia (świetne odprawy, atmosfera na stadionie, zupełnie inny klimat) i myślę że gdybym jako 10-letni chłopak trafił na mecz do Zabrza, to mógłbym nabrać zupełnie innego stosunku do tego wszystkiego, niż przez ten szit które zobaczyłem w Wodzisławiu.

Wróć do „Polska”