Podróże

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Podróże

Post autor: cloner » 22 sie 2025, 20:35

Elo.
Wklejałem pojedyncze fotki z zeszłorocznej wycieczki na Cypr, ale całości nie opisywałem, więc spróbuję pokrótce nadrobić zaległości.
Na początku września wybrałem się do 4 gwiazdkowego hotelu Narcissos Waterpark Resort w miejscowości Protaras, oddalony około 60 km od lotniska w Larnace, więc transport trwał chyba około 50 minut.

Zanim się zdążyłem zameldować w hotelu to udałem się nad morze wypić piwko, foto już tutaj wklejałem, widok naprawdę kozacki, a i piwo mnie smakowało.
Spoiler:
Drugiego dnia korzystałem z aquaparku, natomiast trzeciego wybrałem się na wycieczkę. Najpierw kierunek Larnaka, gdzie zwiedziłem Cerkiew Św. Łazarza, piękne wnętrza.
Spoiler:

Po krótkim czasie wolnym w centrum miasta, później udaliśmy się w głąb Cypru, żeby zwiedzić m.in. lokalną winiarnię Ktima Christoudia, świetne wina, sam kilka kupiłem i przywiozłem do Bytomia, oczywiście już dawno ich nie ma :P Na foto też widok na góry Troodos
Spoiler:
Następnie udaliśmy się do Lefkary, piękne miasteczko, za wiki: miasto znane jest z tradycji koronkarskich, które w 2009 roku zostały wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Oczywiście byliśmy na takim krótkim pokazie ;) Wąskie klimatyczne uliczki, do tego "dzielnica" opuszczonych domów, jeśli dobrze pamiętam to lokalsi uciekali i opuszczali domy podczas wojny? i do nich nie wrócili, wiele stoi pustych (choć mało źródeł o tym informuje).
Spoiler:

W następnym dniu zaliczyć się udało tradycyjny rejs statkiem :mrgreen: czy udać się na plażę figową (fig tree bay), itd.
Spoiler:
Później wiadomka, chillout, aquapark, natomiast na koniec udałem się na wycieczkę do Ayia Napa, główny skwer, lokalne sklepiki, knajpki, port, kościół Panagia.
Spoiler:

Fotki może rewelacyjnej jakości nie są, ale takie uroki ciemnych pomieszczeń i taniego telefonu :P
Kto nie był, temu polecam Cypr, cały dystrykt Larnaka. :beer:

Wróć do „Hyde Park”