Domek nr 10 (temat luźny)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: Mr.Chris » 28 sie 2025, 11:10

sickstick pisze:
28 sie 2025, 11:06
tak więc mam taką "chłopską" obawę że dzieciak po prywatnej może wyrosnąć na dziwolonga, zaś państwowa go zintegruje i nauczy życia.
Nigdy o tym nie myślałem, ale może mix? Podstawówka i gimnazjum państwowa + korki (poziomem pewnie wyjdzie na to samo co prywatna, ale wydaje mi się, że drożej), a od liceum, gdzie będzie już w miarę wyrobiony, dać go do prywatnej? Jakby nie patrzeć prawdziwa nauka wchodzi dopiero w liceum.

Edit: ale też nie przesadzałbym z tym słabym poziomem szkół państwowych. Tzn. może teraz to się zmieniło, ale w każdym większym mieście jest naprawdę masa dobrych i porządnych szkół państwowych. Sporo mam znajomych po publicznych liceach, którzy poszli studiować na najwyższe uczelnie zagranicą i/lub pracują teraz na poważnych stanowiskach w dużych firmach. Głównie informatycy, ale kilkoro przedsiębiorców, czy inżynierowie. Trochę znajomych po LO trafiło na UJ, AGH, a jedna koleżanka nawet na Sorbonnę, czy jeden chłopak z innej klasy mojego liceum, widziałem na Fejsie lata temu zdjęcie z graduacji dużej uczelni w GB.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2025, 11:15 przez Mr.Chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Hyde Park”