Reprezentacja Polski kobiet

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Reprezentacja Polski kobiet

Post autor: 7lechus » 30 sie 2025, 1:31

johny batonik pisze:
29 sie 2025, 19:13
Nie musisz robić sobie podśmiechujek. To było poważne pytanie, ponieważ nikogo nie interesuje kobieca piłka, dlatego pytam. Piszesz sam do siebie hobbystycznie. Ok, też tak można.
No i cóż ja Ci mogę poważnie odpowiedzieć @johny batonik...
Wnioskując z twojej wypowiedzi jest dla mnie jasne, że nie interesujesz się piłką nożną kobiet czyli innymi słowy niewiele o tym wiesz. Z tego powodu twoje arbitralne #nikogo ... wybacz, ale brzmi dla mnie odrobię śmiesznie - coś na zasadzie nic nie wiem, no ale się wypowiem. :D

Czy piszę tu hobbystycznie? Oczywiście że tak, zresztą jak każdy inny pasjonat futbolu na tym forum łącznie z Tobą (zakładam), który chce rozmawiać i wymieniać sie opiniami na temat swojej pasji. Równocześnie wpisy traktuję jako formę dołączenia czegoś nowego do ogólnej futbolowej konwersacji... zwłaszcza w zaistniałej sytuacji pnk w PL.

Widzisz, piłka nożna kobiet przez dekady traktowana była w Polsce jako piąte koło u wozu. Rozmaite podmioty mające w statucie jej dobry interes (PZPN, środowisko klubowe, dziennikarze sportowi, media, itd.) wykazywały się nie tylko brakiem woli... ale imponującą wręcz krótkowzrocznością - olewając temat. Właśnie dzięki temu piłka nożna kobiet, do niedawna, nie istniała w powszechnej świadomości Polaków ani jako konwersacja, ani jako dyscyplina sportowa uprawiana w naszym kraju czy też poza nim... i to pomimo jej ponad 40 letniej już historii w Polsce.
Wiele krajów nie miało tego typu problemów albo wykazało dalekowzroczność inwestując w tę dysyplinę. Dlatego np. za tydzień na otwarcie Frauen Bundesligi piłkarki Bayernu Monachium zagrają przeciwko Bayerowi Leverkusen na Alianz Arena przy 50 tysięcznej widowni podczas gdy na otwarcie Orlen Ekstraligi Lech Poznań UAM grały z Olsztynem przy dopingu kilkuset wiernych fanów. Można oczekiwać, iż jutro w Sztokholmie na stadion lokalnego Hammarby przyjdze ponad 20 tysięcy widzów dopingować godpodynie przeciwko Man United... a w piątek w Londynie i Manchesterze, Stamford Bridge oraz Emirates będą również wypełnione po brzegi na inaugurację sezonu kobiecej piłki nożnej w Anglii.

Aby nie być gołosłownym to tak na szybko lista prawie 30 meczów pnk z widownią powyżej 20 tysięcy z ostatnich 8 miesięcy. Takich spotkań było więcej ale trochę szkoda czasu tego głębiej szukać.

Obrazek

Ach jeszcze jedno, w temacie czy piszę tu sobie hobbystycznie na forum sam do siebie... to polecam zajrzeć na ilość odsłon. :D
Ostatnie 4 lata to 68 tysięcy odsłon tego tutaj wątku reprezentacji oraz 192 tysiące w wątku piłka nożna kobiet (kiedy przyszedłem było tam około 30-40 tysięcy odsłon).
Kurczaki... chyba jednak kogoś to intersuje :wink:

Wróć do „Polska”