Puchar Azji (zbiorczy)

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Puchar Azji (zbiorczy)

Post autor: matt_ » 22 lis 2025, 15:26

Zalatany byłem i nie miałem kiedy się pochwalić sytuacją na froncie azjatyckim, głównie południowo-wschodnim.

Singapur uzyskał historyczny awans na Puchar Azji! 2 bramki w 4 minuty (64. i 68.) dały zwycięstwo 2:1 nad Hongkongiem, co wobec wcześniejszego remisu 0:0, załatwiło sprawę :D Z trochę mniejszą pompą Syryjczycy pokonali Pakistan 5:0. To będzie 3. z rzędu, 4. w XXI wieku i 8. w ogóle występ Syrii na mistrzostwach kontynentu. Nieźle jak na zespół, który od ponad 10 lat nie gra meczów w swoim kraju :)

Reszta rozstrzygnięć 31 marca 2026.
Tadżykistan - Filipiny (jedni i drudzy 13 punktów)
Liban (13 pkt) - Syria (11)
Turkmenistan - Tajlandia (po 12)
Malezja (15) - Wietnam (12)

Fajnie ma ta Malezja, wystawili nieuprawnionych zawodników a i tak wygrali mecz, na razie komplet punktów w grupie. Tak trzeba żyć :pijemy: Będę trzymał kciuki za Wietnam. Świetnie się pokazali na Pucharze Azji 2019, Japonia pokonała ich jedynie dzięki rzutowi karnemu. Od tego momentu jest jednak tylko gorzej. Wietnamczycy byli daleko od awansu zarówno na MŚ 2022 jak i 2026, na ostatnim turnieju w 2023/4 przegrali wszystkie 3 mecze w grupie. Gdyby mi się udało odwrócić losy tych kwalifikacji to byłoby super.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”