Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Książki - recenzje

Post autor: Keres » 19 sty 2026, 13:58

Wstyd przyznać, ale lata nie czytałem żadnej książki i postanowiłem zrobić coś produktywniejszego i bardziej ambitnego niż zimowe, nałogowe oglądanie seriali. Kolega z pracy polecił Mistrza i Małgorzatę, którego właśnie przeczytał.
Skończyłem go ostatnio i muszę przyznać, że za mądra ta książka na mnie. :P Czytam se i czytam i mówię, że coś to takie nie za wybitne jak się o tym pisze. No i po porozmawianiu z chatem zacząłem łapać metafory i nawiązania do tego o czym pisze Bułhakow i wtedy już bardziej doceniłem autora. Niesamowite 3 główne wątki, niby tu tylko miłość, niby historia Jezusa czy metafizyczne rzeczy robione przez Wolanda i jego świtę, ale jednak naprawdę to dobre. Od występu w teatrze sprawy nabrały większego tempa, czytało się ją dużo przyjemniej i ciekawiej. Naprawdę ukłony dla autora.
Po przeczytaniu zastanawiałem się jakby to wyglądało w ekranizacji i (o dziwo lub nie) już się tego podjęto - jest 4 odc. polski serial na TVP VOD, który zacząłem oglądać, ale porzuciłem na rzecz 10 odc. ruskiego serialu na CDA. Po 9 odcinkach przyznam, że baaardzo dobrze to zrealizowano, chyba praktycznie 1:1, co prawda wygląda to czasem jakby produkcja była hmmm sztuką teatralną, ale nie będę się czepiać. Do tego inaczej wyobrażałem sobie Wolanda, nie potrafię opisać jak, ale nie jak w serialu. :mrgreen:

Tej zimy chciałbym przeczytać skromnie ze 3 książki i pomyślałem żeby iść w inne jakieś wybitne dzieło (Zbrodnia i kara), ale na razie starczy mi cięższej literatury hehe.
Postanowiłem zatem rozstrzygnąć spór @futbolowa i @Chlopaczek, o to czy Magiczne lata są książką godną polecenia.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”