Domek nr 10 (temat luźny)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: sickstick » 26 sty 2026, 15:38

W minioną sobotę po raz pierwszy w życiu byłem blisko zatrucia smogiem. Miejscowość Zabrze, wyszliśmy z ziomeczkiem na spacer do kebaba od Podolskiego (btw naprawdę dobry) - pomimo alertów RCB żeby nie wychodzić, które zazwyczaj mam w dupie ;p Już po pierwszych krokach poczułem że jakby źle mi się oddycha, nie powiązałem tego z jakością powietrza, ale po chwili ziomeczek się mnie pyta czy też mi się lekko kręci w głowie i wtedy kropki się połączyły. Jak żeśmy dotarli do tego kebsa to obaj już z niemałym bólem głowy, który minął dopiero parę godzin później.

Niby tak mówią żeby uważać na smog ale zawsze problem wydawał mi się mocno odległy, a tutaj faktycznie okazuje się że w dni w które RCB mówi żeby nie wychodzić można się centralnie otruć powietrzem idąc na spacer :|

Przy okazji taka ciekawostka że w Polsce jest więcej stacji pomiaru powietrza niż nad całą Europą razem wziętą https://airly.org/map/pl/ , jakiś foliarz mógłby pomyśleć że nie dziwota że wskaźniki pokazują że mamy gorsze powietrze niż taka np Słowenia, skoro u nich są 2 stacje a u nas 2000 :P Hehe oczywiście tak to nie działa, ale patrząc na tą mapę pierwszy wniosek to "najgorszą jakość powietrza mają te państwa, które tą jakość sprawdzają".

Wróć do „Hyde Park”