Ekstraklasa 2025/2026

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Ekstraklasa 2025/2026

Post autor: dias » 31 sty 2026, 14:57

1234 pisze:
31 sty 2026, 14:30
Akurat o tym, że śmierdzi ta sprawa z "awarią" to piszą już dzisiaj wszyscy na twitterze, a tutaj masz fajny artykuł o murawach i ich podgrzewaniu:

Tu nie ma co ukrywać. Każdy greenkeeper panu powie, że te przewidywane niskie temperatury nie wpływają korzystnie na murawę, a w moim przekonaniu także na zdrowie zawodników. Choć zgodnie z wymogami licencyjnymi Ekstraklasy S.A. murawa ma być podgrzewana od 15 listopada do 15 marca, to temperatura poniżej -10 stopni sprawia, że i ten system nie jest wystarczająco wydolny. Nie da rady ogrzać tej (1-2 cm) górnej warstwy trawy, która będzie po prostu zmarznięta – przekonuje mnie.

– Jeszcze kwestia wybudzania tych muraw.Jeżeli groundsmani będą starali się wybudzić murawę w spokojny sposób, to wszelkie dawki azotu mogą powodować, że w lasce listnej będą się zbierały większe ilości wody. Ona może się krystalizować i potem będzie to prowadzić do załamania blaszki listnej poprzez zadeptanie jej na mrozie. A to z kolei może wywołać efekt „śladów ducha”, czyli takiego wypalenia, zasychania.[/i]

https://weszlo.com/fala-mrozow-zniszczy ... e-kiepsko/

Ciekawe co zrobi Legia, mróz ma być jutro mocny, a tam położyli świeżą murawę, jak dla mnie to będzie kolejny mecz odwołany. Co nie @dias?
Ja się na pielęgnacji trawników nie znam, wymienianie murawy na trzy dni przed meczem przy minusowych temperaturach uważam za dziwne. Ale może jest to lepsze niż wybudzanie starej... Zobaczymy jutro.

Wróć do „Polska”