Filmy

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Filmy

Post autor: Przema » wczoraj, 9:10

Czytajac ostatnio, ze zamykaja sie kolejne kina z sieciowek bylem przekonany, ze takie zabiegi to z powodu malejacej widowni, ale jak sobie poszukalem raportow czy wynikow za ostatnie lata to w Polsce nie jest tak zle, zwlaszcza jesli porownamy sie np. do USA. Nie jest to co prawda to samo co przed pandemia, ale nie ma dramatu. Platformy streamingowe robia swoje, duza dostepnosc wiadomo, w dodatku na platformach coraz szybciej pojawiaja sie nowosci i nie trzeba czekac miesiacami tak jak bylo jeszcze pare lat temu. No ale jak nie wiadomo co zamyka kina, to wiadomo, ze pieniadze. Koszty operacyjne, utrzymanie budynkow, rosnace ceny energii i inflacja sa niszczace dla tego biznesu, ktory i bez tego byl dosc drogi w utrzymaniu. Pamietam ze jak jeszcze ponad 10 lat temu pracowalem w jednym ze szczecinskich kin, to polityka byla taka, zeby starac sie nie dobijac cen biletow, dlatego upychano coraz wiecej reklam, ewentualnie dzielono sale na strefy zroznicowane cena fotela itd. no ale ze przychody musza rosnac to wole chyba nie wiedziec ile tereaz rodzinka 2+2 wydaje na wyjscie do kina. Wspomniana dekade temu to byly juz spore pieniadze wg mnie, bo 4 bilety, dla dzieciakow jakies obowiazkowe zestawy z figurkami, a na tym wyjscie do kina sie nie konczy, bo sporo rodzin juz w kinie mowilo, ze po filmie gdzies tam na obiad. Ogolnie za to co ludzie tam wydawali to jakas para bezdzietna przy niewielkiej dokladce mogla wtedy gdzies na weekend w okolice wyskoczyc :D

Ja jednak doceniam platformy, wygode oraz spokoj na kanapie, ktorych zawsze mi w kinie brakowalo, a przez lata majac dostep za darmo do ogladania, to troche czasu spedzilem ogladajac lepsze i gorsze produkcje. Dlatego teraz troche z obrzydzeniem patrze na ewentualna wizyte w kinie i nie dlatego, ze ludzie sa wokol, ale za kazdym razem jak nawet obok przechodze to czuje sie jakbym szedl tam dalej do roboty.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”