Myślę, że o mistrzostwo będą się liczyć Schalke, Werder, Bayern i HSV.
Szanse
Werder -- 30 %
Bayern -- 30%
HSV -- 20%
Schalke -- 20%
Ja osobiście liczę, że mistrzem zostanie Werder. Cieszy mnie obecność w tej drużynie takich zawodników jak Klose, Klasnic, Borowski, Frings, Mertesacker, Owomoyela,Wome czy Diego. Nie sądzę też aby Bayern bez Ballacka był taki silny jak rok temu, co pokazał mecz w finale Pucharu Ligi. Niby przyszedł Podolski - zgoda. Ale w 11 nie będzie grać 4 napastników. No bo jest jeszcze Makkay, Santa Cruz i Pizzaro. A kto będzie rozgrywał?? Deisler czy Dos Santos? Nie są oni rewelacyjni.
HSV ma jedną z najlepszych obron w Bundeslidze, o ile nie najlepszą. A tacy gracze jak Kompany czy Boulahrouz to światowy poziom.
Ale ta drużyna nie ma prawdziwego snajpera (takiego jak Klose czy Podolski lub Makkay) a bez takiego trudno zdobywać bramki. Ostatni mecz z Osasuną pokazał jak bardzo HSV brakuje wartościowego napastnika. Znakomicie rozgrywający Van Der Vaart to może być za mało aby zdobyć mistrzostwo.
Schalke jak co roku wymieniane w gronie faworytów ale czy tym razem będzie miało okazję świętować. Daję im na to 20%, gdyż ta każdej pozycji mają kilku dobrych zawodników. A szczególnie w ataku (Asamoah, Altintop, Lovenkrands, Kuranyi, Larsen). O gole nie powinno więc być trudno. Gorzej przedstawia się sytuacja z obrońcami. Ale jeżeli Mirko Slomka jakoś ułoży tą obronę to z pewnością będą jednymi z faworytów do tytułu.