TOUR DE POLOGNE!!!

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 07 wrz 2006, 15:26

bellus pisze:Dla mnie kolarstwo jest nudne. Jakoś nie pasjonuje mnie oglądanie Turów wszelakiej maści.
TdP zaczał się w poniedziałek a ja jeszcze nie obejrzałem żadnego etapu :oops: Główną przyczyną jest brak czasu ale zbytnio nie żałuję bo nasz TdP mnie jakoś specjalnie nie pociąga (wole Giro, TdF a nawet trochę Vueltę). Ale jakoś nie płaczę bo do tej pory odbyły się same płaskie etapy - na nich nie ma się specjalnie czym pasjonować bo wszystko wygląda tak samo - ucieczka zostaje dogoniona na ostatnich kilometrach przed metą i potem mamy finisz z całego peletonu. Ale inaczej jest na etapach górskich (z prawdziwymi szczytami) i tam jest co oglądać bo co chwilę ktoś ucieka, ktoś zostaje dogoniony a ostatecznie nikt nie wytrzymuje tępa najlepszego kolarza, który samotnie mija linię mety :D
Z tego co czytałem to dzięki kibicom na trasie czy prezentacji Touru w W-wie wyścig cieszy się dużym zainteresowaniem, czyli dla dużej rzeszy kibiców taki wyścig jest potrzebny.
bellus pisze:Miasto będzie całkowicie zamknięte
Jeden dzień chyba jakoś przeżyjesz w końcu gdyby miasto nie chciało to nie wyraziłoby zgody na przejazd wyścigu a mogę cię zaręczyć że to nie Lang zabiega o Jelenią Górę a władze miasta o przejazd TdP.
bellus pisze:jakaś banda fanatyków zamiat sobie kupić auto, będzie się męczyć na rowerze.
Słyszałem że wczoraj jakas banda fanatyków w biało-czerwonych strojach grała w W-wie z Serbskimi fanatykami zamiast iść na piwo lub obejrzeć jakiś film przed TV. Podobno nawet w całej Europie fanatycy piłki nożnej wyszli na boiska i biegali za piłką :badziewie: Wcześniej ci fanatycy spotkali się w Niemczech i też biegali za piłka a fanatycy tych fanatyków pojechali za nimi zeby ich oglądać :olaboga: Czy nie lepiej się zrelaksować :?: Na wakacje pojechałem samochodem :angry2: a przecież w sumie mogłem lecieć samolotem bo to szybciej by było, lecz troche drożej. Jak nigdy nie jechałeś na rowerze tylko zawsze i wszędzie jeżdzisz samochodem bo jest wygodniej to mi ciebie jest trochę żal :wink: Nawet zawodowi kierowcy czasem wolą odpocząć od auta i pójść 500 metrów pieszo do sklepu zamiast samochodem choć było by szybciej i wygodniej - dziwaki jakieś :shock:
bellus pisze:Gdyby to jeszcze dawało realne korzyści w postaci propagowania miasta, ale w to wątpie. Widze same minusy tego Tour-u.
Choćby poprzez relacje na Eurosporcie2 czy TVPolonii nasz kraj jest pokazywany w wielu krajach Europy (eurosport2 w 40 :!: ), mała reklama kraju :?: Nie wydaje mi się a do tego najtańsza i najskuteczniejsza jaką możesz sobie wyobrazić - propagowanie krau poprzez relacje sportowe. Ci kibice którzy interesują się kolarstwem także nasz Tour obejrzą bo należy on do tzw Ligi Mistrzów kolarstwa - ProTouru, czyli ścisłej czołówki. A dzięki temu co roku do kraju przyjeżdżają coraz lepsi kolarze i już teraz niektóre drużyny przysyłają na TdP lepszy skład niż na wielką hiszpańską Vueltę. Przed TdF (wiem że to nie to samo co TdP) bardzo duża liczba dziennikarzy jedzie aby zbierać informacje o poszczególnych etapach. A żeby to robić to muszą jeść i gdzieś spać czyli wydają pieniądze we Francji (przynajmniej ja widze korzyść dla kraju). Także kibice widząc przed TV lub osobiście na trasie wyścigu (znów zysk) różne zabytki później chcą je zwiedzić. Także pragną zmierzyć się z górami którymi wcześniej jechali najlepsi kolarze. Nasz tour może nie na taką skalę ale jednak też daje podobne korzyści. Zobacz ilu ludzi towarzyszy wyścigowi (ekipa wyścigu, dziennikarze, goście czy opiekunowie ekip kolarskich) i trzeba im także dać zakwaterowanie (zysk dla hoteli, restauracji itp). Później mogą chcieć w przyjechać do naszego kraju na odpoczynek bo byli już w wielu miejscach a u nas w kraju spodobały im się jakieś widoki, góry czy zabytki. Oczywiście wyścig trzeba też umiejętnie pokazać i trasę poprowadzić tak aby inni mogli zobaczyć w Polsce to co najlepsze ale możliwość ku temu juz jest :!: Itd itp :!:

Nie wiem jak to jest ale ja tu widzę same korzyści :roll:
bellus pisze:Widze same minusy tego Tour-u.
...i chyba należysz do opozycji :twisted:

Wróć do „Inne sporty”