rok 2006- kulturalne zachwyty i rozczarowania

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post autor: girlfromipanema » 12 gru 2006, 17:04

dla mnie polska płyta hip-hopowa roku to Fisz/Emade Piątek 13 <- zawsze byli dla mnie jednymi z największych na polskiej scenie hip-hopowej (właściwie chyba tylko do Łony miałam jeszcze taki pociąg kiedykolwiek). tylko, że niepotrzebnie udziwniali ostatnimi czasy, a teraz powrót do korzeni- i trafili w dziesiątkę. w miarę prosto, surowo, trafnie. dużo słów. pozatym inteligentne i ironiczne teksty, obrazowe porównania ;) lovin' them again.

btw, Breathalyse -> wreszcie ktoś =) miałam dokładnie takie samo uczucie, nie mogłam normalnie funkcjonować bez Lake&Flames. i szczerze mówiąc tak, nawet po debiucie The Car Is On Fire, byłam zdziwiona, że w POLSCE coś takiego powstało. nie mówię o ograniczonych warunkach (zresztą ta płyta pokazuje, że to mit- jest tak dopracowana, że bardziej się chyba nie da), ani o tym, że rodzą się tu jacyś gorsi. po prostu tego co mają Dejnanowicz i spółka ze świecą trzebaby szukać- kochają muzykę, orientują się co się w świecie dzieje (więcej indie, Polacy!), nie boją się eksperymentów. poraz pierwszy od dawna dosłuchałam się u kogoś w Polsce nie tylko inspiracji Beatlesami, ale w dodatku tak oryginalnych dźwięków.
a żeby było śmieszniej, kompletnie się tego wszystkiego po tej płycie nie spodziewałam. słysząc ''Newyorkewr'' pierwszy raz nie wydawało mi się, że po lekkiej przeróbce można z niego coś tak świetnego zrobić, po lekkim i przyjemnym ''Can't cook'' zwątpiłam, że znajdę na tej płycie to czego szukam. a już od pierwszych dźwięków ''The Car Is On Fire Early Morning Internazionale'' (1. na płycie)- wątpliwości uleciały.

no, ale żeby było coś poza pustym gadaniem:

,,But I know that knowing you
Is a great experience,
The greatest I will have
And I know that the only one I've ever
Truly loved- it was my cat''

http://www.sendspace.com/file/774q4g <- What Life's All About, The Car Is On Fire

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”