Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 30 gru 2004, 8:34

stan polskiej demokracji jest dosc fatalny. Kulture polityczną w polsce w znacznym stopniu determinuje wiek demokracji w naszym kraju 14 lat to trochę mało w porównaniu z USA chociażby.

Co do obietnic obok demagogi jaki się w Polsce uprawia, a za takie wg mnie nalezalo by pomysly o rozdaniu rezerwy dewaluacyjnej narodowi (Samoobrona), czy próby legalizacji związków homoseksualnych (SLD, UL) spowodowanych niskimi sądarzami i chęcią nałapania jak największej ilości niezdecydowanych sfrustrowanych to cząść obietnic z programów przedwyborczych nie może być zrealizowana z prostej przyczyny - zamało osób zdecydowało się zagłosować na konkretną tę konkretną partie. Taka partia potem nie ma siły w sejmie i senacie aby przeglosować daną ustawę. A potem opozycja jej zarzuca, że kłamali i mamili wyborcow. A naród wierzy....

Co do kandydatów na prezydenta:

Religa - moim zdaniem Kostek ma racje - poparcie dla kardiologa wynika z tego, że nie jest on kojazony z polityką a ludzie są zmęczeni politykami i ich aferami. Ja osobiście na niego napewno nie zaglosuje z kilku prostych przyczyn. To jest jakby nie patrzeć człowiek lewicy, troche za czesto zaglada do kieliszka - czyżby to była cecha wszystkich kandydatow na prezydenta z socjalistow? Jako osobowość mi nie pasuje. Jak się zna na tym co robi - kardiologia to niech siętym zajmuje a nie bierze za politykę, ekonomia i geopolityka to nie to samo co morfologia.

Leper - ddlamnie to on jest demagogiem. Kultura osobista na niskim poziomie (cytat przytoczony w poście wyrzej to nie jest i tak szczyt możliwości absolwenta liceum rolniczego). Jestem przeciwnikiem aby rolnicy zasiadali w sejmie a tym bardziej byli prezydentem. MAło reprezentatywny - na większości plakatów jest jego twarz ma kolor szynki. NIe liczac tego, ze on moim zdaniem jest glupi to najbardziej nie lubie go za pewien incydent. Swego czasu najwieksze autorytety w Polsce podpisaly list o kondycji polskiej kultury politycznej o rozwiazniu sejmu. Wsród sygnotariuszy był na Jan Nowak Jeziorański. A Leper skomentował to tak ze Ci ludzie są starzy (w domyśle głupi) i żeby lepiej siedzieli w domu....

innych kandydatow opisze pozniej

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”