Ciemna strona Calcio...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post autor: Chlopaczek » 03 lut 2007, 15:25

Tak jak napisalem wczoraj w nocy moim zdaniem zawieszenie rozgrywek to dzialania pozorowane.Samo odwolanie tej serii spotkan (i ewentualnie nastepnych) nie poprawi bezpieczenstwa na stadionach (nie liczac bezpieczenstwa na nich w okresie zawieszenia bo wtedy nie bedzie tam kibicow i bezpieczenstwo bedzie niemal 100%).Zawieszenia ligi wloskiej mialoby dla mnie uzasadnienie gdyby do wladz Calcio dochodzily sygnaly ze dzisiaj badz jutro takie ekscesy moga sie powtorzyc.
Gdzies mi za tym wszystkim majaczy organizacja Euro 2012 ktorej Italia na pewno nie chcialaby stracic na ostatniej prostej.Z tego moga wynikac tak zdecydowane i moim zdaniem malo przemyslane dzialania.Z drugiej strony zalozmy ze Italia dostanie organizacje Euro a podczas mistrzostw zginie jakis funkcjonariusz - tez zawiesza Euro?
Smierc inspektora oczywiscie tragedia ale nie robi na mnie wrazenia.To zawod o podwyzszonym ryzyku.Raz zginie sie podczas interwencji domowej innym razem na ulicy albo podczas spotkania pilkarskiego.Nie robmy ze smierci zjawiska nadprzyrodzonego bo jest ona wliczona w nasze zycie.Nie wpadajmy w histerie "ZGINAL CZLOWIEK nie rozumiecie ZGINAL CZLOWIEK trzeba wszystko odwolac zeby nie bylo niczego".
Tak sie sklada ze gdy pisze te slowa pewnie tez ktos teraz zginal lub ginie.Pewnie rowniez jest to spowodowane czyjas glupota czy agresja.Chwila zadumy.
Nie popieram rowniez pomyslu degradacji Catanii.Bylaby to wielka krzywda dla klubu i normalnych kibicow.Klub nie jest w stanie wychowac swoich kibicow.To zadanie innych.Klub nie kontroluje w stopniu zadowalajacym jacy ludzie wchodza na stadion moze jedynie w mniejszym lub wiekszym stopniu sprawdzic co ze soba wnosza.
Oczami wyobrazni widze specjalne grupki kibicow kamikadze ktorzy ubieraja koszulki znienawidzonego klubu a potem siadaja na trybunach jego stadionu z zamiarem zarzniecia innego kibica co mialoby na celu degradacje tegoz zespolu.
Catania nie zabezpieczyla nalezycie zawodow i za to powinna poniesc kare.Zamkniecie stadionu i kara pieniezna sadze sa tutaj na miejscu.

Wladze Calcio same nie rozwiaza problemu (mam watpliwosci czy dostatecznie sie staraja).Tutaj potrzebna jest interwencja rzadu i zaostrzenie przepisow.Ale kultury i wychowania niektorych kibicow i tak sie nie zmieni.

Oddajcie nam Serie A.

Wróć do „Włochy”