Hymny narodowe

ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Hymny narodowe

Post autor: ajaccien » 16 mar 2007, 23:30

Zastanawiałem się czy nie umieścić tego tematu w dziale "Piłka na świecie", jakkolwiek doszedłem do wniosku, iż byłoby to niewłaściwe, bowiem międzynarodowy mecz piłkarski jest tylko jednym z licznych wydarzeń przy okazji których mozna usłyszeć hymny narodowe. Hymn narodowy i międzynarodowy mecz piłkarski to wprawdzie pojęcia, którym bywa po drodze (ba, które są poniekąd nierozłączne), ale wobec mnogości wydarzeń, przy których hymn można usłyszeć, a przede wszystkim wobec faktu, że hymn narodowy jest przede wszystkim utworem muzycznym, postanowiłem umieścić ten temat w tym dziale. Jako, że nie dysponuję zbyt dużą ilością wolnego czasu (To po co zakładasz ten temat ? - Bo może kogoś zainteresuje i też będzie miał coś do powiedzenia.) nie będę pisywał zbyt często, niemniej jednak od czasu do czasu postaram się napisać kilka słów na temat hymnu jakiegoś państwa, starając się przybliżyć forumowiczkom i forumowiczom te melodie, często słyszane przez piłkarskich kibiców, często jednak także dosyć tajemnicze jeśli idzie o ich genezę, historię.

Z niewiadomych dla mnie samego przyczyn pozwolę sobie zacząć od hymnu Szwecji. Być może dlatego pozwalam sobie zacząć od tego hymnu, że takiego hymnu nie ma. Królestwo Szwecji nie posiada oficjalnego hymnu, a melodia, którą słyszymy przed meczami, w których bierze udział reprezentacja tego kraju, zatytułowana "Du gamla, du fria" jest wprawdzie przez większość Szwedów uznawana za hymn narodowy, to jednak oficjalnie nie jest to zapisane w konstytucji tego skandynawskiego państwa, które, jako się rzekło, oficjalnego hymnu nie posiada. Utwór "Du gamla, du fria" został napisany w 1844 roku przez Richarda Dybecka (1811-1877), prawnika, antykwariusza, poetę i etnografa, pochodzącego z miasta Koeping w regionie Vaestmanland. To właśnie czerpiąc z muzyki ludowej ojczystego regionu Dybeck skomponował utwór przez ogół społeczeństwa uważany za hymn narodowy. Należy odnotować, iż poczyniono kroki ku wpisaniu tego utworu do konstytucji jako oficjalnego hymnu narodowego, jednakże parlament ten wniosek odrzucił (2000).

Drugim szwedzkim "hymnem" jest hymn królewski "Kungssången", śpiewany między innymi przed rozpoczęciem obrad Riksdagu. Zastąpił on stary królewski hymn, "Bevare Gud vår kung", śpiewany na melodię hymnu brytyjskiego. Słowa napisał Carl Vilhelm August Strandberg, muzykę Otto Lindblad. Po raz pierwszy wykonano go w 1844 roku, podczas koronacji króla Oskara I Bernadotte, syna Karola XIV Bernadotte. Zazwyczaj śpiewa się 1 i 5 (1 i ostatnią).

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”