Espanyol Barcelona (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Bask » 17 kwie 2007, 18:54

Athletic Bilbao – Espanyol Barcelona, San Mames

Dopiero dziś miałem dostęp do opisu meczu oraz bramek, więc postaram się przybliżyć forumowiczom to spotkanie.

Piętnastego kwietnia, czyli dwa dni temu odbyło się spotkanie pomiędzy Athletic Bilbao a Espanyolem. Były to, więc małe derby regionów Baskonia oraz Katalonia(te większe to oczywiście Athletic – Barcelona). Mecz zaczął się od ataków drużyny z Katalonii i już w 3 minucie Brazylijczyk Jonathan strzelił bramkę z około 40 metrów. Fatalnie w tej sytuacji ustawił się Aranzubia, a Jonathan sprytnie wykorzystał błąd. Kolejne minuty to wyraźna przewaga zespołu Ernesto Valverde(co ciekawe byłego trenera Bilbao). Kolejne dogodne sytuacje marnował Pandiani. Sytuacja powoli zaczęła się zmieniać od około 25 minuty i powoli to zespół basków zaczął dominować i stwarzać coraz groźniejsze sytuacje. Dwie dobre sytuacje zmarnowali kolejno Aduriz oraz Garmendia. Do końca połowy na boisku mało się działo i Athletic opuszczał boisku z jednobramkową przegraną. W przerwie popularne „Mane” zdecydował się ostrzej zaatakować rywala i powalczyć o bardzo ważne 3 punkty. Nastąpiła zmiana taktyki z 4-4-2 na 4-3-3 i słabego Garmendie zastąpił weteran hiszpańskich boisk – Urzaiz. Do 61 minuty na boisku wiało nudą i kibice „Los Leones” powoli oswajali się z kolejną porażką drużyny z Bilbao. Jednak nie, kto inny jak niezastąpiony Urzaiz doprowadził do wyrównania fantastycznym strzałem z głową i wlał w serca kibiców nadzieje na 3 punkty oraz ucieczkę klubu ze strefy spadkowej. Cała praktycznie drugą połowę Athletic było drużyna lepszą. Widocznie drużyna z Katalonia odczuła trudy spotkania w Pucharze UEFA. Jednak kolejne akcje nie dawały rezultatu w postaci kolejnej bramki. W międzyczasie pojawił się ulubieniec kibiców Yeste i jego wspaniałe podanie do Urzaiza dało „ Los Leones” 3 punkty, co niezmiernie mnie ucieszyło oraz kibiców zasiadających na San Mames. Druga wygrana z rzędu pozwala mi optymistycznie patrzeć na koniec sezonu. Zostało 8 kolejek i Athletic są na 16 miejscu i mają 3 punktową przewagę nad trzecią drużyną od końca, czyli Levante. Drużyna, która od początku rozgrywek La Liga oprócz Barcelony i Realu Madryt nie spadła nigdy do Segunda. Mam nadzieje, że utrzyma się i w następnym sezonie powoli będzie się piąć na szczyty La Liga. Gracias Urzaiz :!: Aupa Athletic :!:

P.S. Może któryś mod stworzyłby temat o Athletic. Ta drużyna na to zasługuje :wink:

Pozdrawiam

Wróć do „Hiszpania”