Ten schemat opisany był jako schemat dla Liverpoolu, ale nie da się ukryć że ManU gra bardzo podobnie.
Linia obrony to jak zawsze prawie. Ferdinand i Vidic normalnie w linii, bez żadnych stoperów i for-stoperów. Boczni obrońcy ofensywnie grający, czyli Evra i Neville.
Środek pola pasuje do tego na schemacie. Nie da się ukryć, że Scholes gra nieco bardziej ofensywnie niż Carrick i ma mniej zadań defensywnych. Choć często ta granica się zaciera. Skrzydłowi(nominalnie Ronaldo i Giggs) często wymieniają się pozycjami. Ale teoretycznie przypisani są do skrzydeł. Zresztą na tym opiera się gra Czerwonych Diabłów. Ogromna liczba bramek pada z akcji oskrzydlających. I zejść do środka na strzał, lub dośrodkować. To główna broń United, obok prostopadłych podań Scholesa.
Atak również bardzo mi pasuje na tym schemacie do tego jaki ma United. Rooney grający raczej jako cofnięty napastnik(jeśli opczywiście gra w parze z drugim napastnkiem), lubi się cofnąć, rozpocząć akcję z głębi pola. Najlepiej gdy jego partnerem jest Louis Saha, czyli ten typowy snajper.
To jest oczywiście nominalna taktyka United, gdy wszyscy piłkarze są dostępni. Niestety zazwczyaj jest inaczej. Głównie z tego powodu na początku obecnego sezonu United gra inaczej. Drugim napastnikiem jest teoretycznie Ryan Giggs, który jednak bardzo często schodzi na skrzydło, gdzie dubluje się z Evrą i Silvestrem. Ferguson nie dysponuje wieloma piłkarzami i stąd musi zmieniać taktykę, co odbija się na formie drużyny. Ale może to lepsze niż na siłę ustawianie zespołu pod 4-4-2 i wystawianie w ataku choćby Donga.
To na tyle. Jakoś się nie wysiliłem, ale miałem gotowy schemat. Pozdro.