Narody - stereotypy i ich źródła

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post autor: Michał M » 31 sie 2007, 8:19

Prawda jest taka, że jeśli z jakimś narodem (zwykle sąsiednim) toczy się długo wojny/spory, to jakaś niechęć do niego zakorzenia się w narodzie. Tak było np. między Anglikami i Francuzami w trakcie wojny stuletniej, tak jest obecnie przykładowo między Grekami i Turkami - zapytajcie się np. Turka jakie uczucia żywi do Greka i odwrotnie :wink:

No i tak samo jest u nas w stosunku do Niemców czy Rosjan. Na dodatek takie kwestie jak niemiecki rewizjonim (mam tu na myśli głównie roszczenia ziomkostwa) podsycają takie postrzeganie nawet mocniej. Nie dziwię się np. ludziom, którzy stracili swoich bliskich w czasie wojny lub mieszkają w majątkach poniemieckich, że Niemców nie kochają. Co do Rosjan, to mam wrażenie, że nie przepadamy głównie za ich rządzącymi, bo przecież sam naród jest nam bliski pod pewnymi względami (jak choćby chęć do wypitki :P ).

Co do stereotypów w ogólności, to ludzie jako tacy lubią nimi operować i nikt i nic tego nie zmieni. Taka po prostu nasza natura :wink: Ja sam staram się stereotypami nie operować (choć nie zawsze mi to wychodzi :D ), gdyż uważam, że w każdej grupie narodowościowej, i u Polaków, i Niemców czy Rosjan, moga się znaleźć różne jednostki. I tyle :]

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”