Narody - stereotypy i ich źródła

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post autor: Berele Lewartow » 01 wrz 2007, 13:20

franz pisze:Ja za to będe bo za troglo(e)dyte muzycznego sie nie uważam. Tak więc moje obserwacje gustów muzycznych Niemców dodały temu narodowi jeszcze jeden stereotyp minowicie kiepski gust (głownie muzyczny choć nie tylko) okazało się ze to nie tylko moje obserwacje ale teoria zbadana i potwierdzona już jakiś czas temu. Czasy gdy Niemcy były na szczycie muzycznej czołowki świata mineły już dawno i bezpowrotnie (mówie tu o takich kompozytorach jak Johann Sebastian Bach czy trójka klasyków wiedeńskich: Joseph Haydn obok Mozarta i Beethovena) Obecnie nastepcy tych wybitnych tworców swą marna twórczościa sprawiają, że muzyka niemicka bardziej kojarzy sie z kiczem niz czymś wartościowym. Wystarczy spojrzec na Niemiecką vive, która stoi na znaczne niższym poziomie niż nasza czy na liste najlepiej sprzedjacych sie płyt. Nalezy też pamietać, że TH jest z niemiec Oczywiscie badziew jest popularny w każdym kraju jednak w Deutschland poziom popularności kiczowatego popu czy tam techno jest znacznie wyzszy niz we czy Francji czy Wielkiej Brytanii. Choć badziewia i tandety w Deutschlandzie nie brakuje to jednak gdy trzeba wymienić wartościowe zespoły to zaczyna się problem, oczywiście takowe są i jest ich wiele, jednak patrząc na ilość takowych zespołów w Wielkiej Brytanii można zaobserwować można, że tam jest ich znacznie więcej mimo tego, że Niemcy to kraj znacznie ludniejszy, dlaczego tak jest: "jeszcze jeden stereotyp minowicie kiepski gust (głownie muzyczny choć nie tylko)"
W sumie, to bym sie nie zgodził. Po pierwsze trudno porównywac jakikolwiek kraj do UK. W Wielkie Brytania tradycja, kultura muzyki popularnej jest bardzo bogata i ma bardzo silne przebicie ogolnoswiatowe.
Oprócz USA, trudno komukolwiek z nimi konkurować.
Po drugie. Niemcy maja Vive, my mam 4funTV. I to gówno i to gówno, taka specyfika stacji muzycznych,ze staraj sie zaspokoic te najmniej wyszukane, ale tez najliczniejsze gusta.
Po trzecie, TH to nie jedyna grupa która robi w Niemczech kariere, inną jest na przykład zespoł Beatsteaks, na której koncertych przychodza tłumy, a ich teledyski sa puszczane regularnie w niemieckim Mtv czy Vivie. Nie przypominam sobie aby w Polsce był promowany zespół o podobnym profilu.

Poza tym w niemczech regularnie odbywaja sie duzo imprezy z zespołami muzki alternatywnej, na których nie jest pusto, i zakaldam,ze sie organizatorm zwraca(bolaczka polskich klubów)
Jest tez duzo zespołów grajacych gatunki, które w Polsce praktycznie nie istnieja, badz tez sa praktycznie niezauwazalne jak scena ska czy psychbilly.
Poza tym warty odnotowania jest fakt istnienia wytwórni People Like You - http://www.peoplelikeyoushop.com/homepage/

Reasumuja nie tak zle z ta muzyka w Niemczech.

Na koniec kilka radosnych niemieckich zespołow:

Od siebie dodałbym jeszcze szczegolnie:
http://www.myspace.com/jazzboberlin

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”